Index Vakbarát Hírportál

Kamarába terelik a pszichológusokat is

2016. február 4., csütörtök 17:04 | aznap frissítve

Megjelent a kormány honlapján a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról szóló törvényjavaslat.

A javaslat szerint a pszichológusok a kamarában közvetlenül és az általuk választott testületek, tisztségviselők útján demokratikusan önállóan intézhetik szakmai ügyeiket, meghatározhatják és és a közérdekkel összhangban képviselhetik szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeiket.

A kamara feladata lenne a szakképesítés nélkül pszichológiai jellegű tevékenységet végzők kiszűrése. A szöveg szerint az „álpszichológusok” tevékenysége ugyanis rombolja a szakma hitelességét, a pszichológia „brand”-jét. Az indoklás hivatkozik arra is, hogy a nemzeti pszichológiai szövetségek európai szövetségének (EFPA - European Federation of Psychologyst's Associations) 35 tagja van, amelyek közel fele kamara, vagy kamarai jogállású szervezet.  

A törvényjavaslat szerint pszichológusként csak az kaphat működési engedélyt, aki tagja a Magyar Pszichológus Kamarának. A kötelező tagsággal létrejön a mindenki számára elérhető, nyilvános pszichológus nyilvántartás. Ebben az egyetemi okleveles pszichológus diplomával rendelkezők szerepelnének. A jövőben csak a kamarai tagok használhatnák a pszichológus szakmai címet vagy gyakorolhatnának bármilyen más "pszicho" előtaggal rendelkező szakmát. 

A tagoknak kamarai díjat kell fizetniük. Ha a  kamarai tag vét a szabályok ellen, megrovás, pénzbírság, a kamarai tagság felfüggesztése és legsúlyosabb büntetésként a Kamarából való kizárás szabható ki rá. 

Rovatok