Index Vakbarát Hírportál

Az egyik fideszes képviselőről csak most derült ki, hogy pénzügyi zseni

2016. február 5., péntek 06:26

A Fidesz parlamenti képviselője, Győrffy Balázs pénzügyi géniusz: olyan magas hitelt törleszt, amit a vagyonnyilatkozatából bevételeiből elméletileg nem tudna törleszteni.

A Blikk csodatévő képviselőként írja le Győrffy Balázst, aki a vagyonnyilatkozatában 190,6 millió forintos tartozást vallott be, de a lap sehogy sem érti, hogy hogyan tudja azt törleszteni. Már csak azért sem, mert a 190 milliós tartozásra még rájön az év végi árverésen 89 millióért elnyert állami földekre felvett kölcsön, amelyet a politikus állítása szerint szintén hitelből fog finanszírozni. A földre 71 millió forintnyi államilag támogatott kedvezményes hitelt tud felvenni, vagyis Győrffy összadóssága elérheti a 261,6 millió forintot.

Csakhogy a bevételéből ekkora adósságot elméletileg nem tudna törleszteni. A képviselő havi összbevétele ugyanis 1 millió 428 ezer forint, de a törlesztőrészlet egy ekkora hitelnél a lehető legkedvezőbb kondíciókkal számolva is (1,95 százalékos kamat a földárverésen elnyert földekre, 4 százalék a többire) 2 millió 173 ezer forint lenne, mégpedig húszéves futamidő esetén. Persze elképzelhető, hogy a felesége pótolja a hiányzó összeget, de akkor a nőnek több mint kétmillió forintot kell keresnie havonta, azt azonban nem tudni, az asszony mennyit keres.

Egy ilyen törlesztő esetén egyébként minimum nettó 3 millió 621 ezer forint igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie az adósnak egy 2014-es jegybanki rendelet szerint. A Blikknek a politikus azt mondta, hogy a földvásárlásra felvett hitelt a termőföld által megtermelt jövedelemből kívánja visszafizetni. 

A lapnak nyilatkozott egy hitelezési szakértő is, aki elmondta: fedezet becsült értékének legfeljebb 70 százalékát szokták meghitelezni a pénzintézetek. Egy 190 millió forintos hitelnél 270 milliót el kell érnie a fedezet értékének. A bankok azonban nem szeretik a földet fedezetként elfogadni, mivel nehezen lehet eladni.

Rovatok