Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak a szakértők a Rezesova-reformterven

2016. február 8., hétfő 16:56

Megdöbbenéssel és heves tiltakozással fogadták az igazságügyi szakértők a rendszert megreformálni akaró törvénytervezetet. A kamarai kifogások szerint a szakértői függetlenség kerülhet veszélybe. Azt mondják: a kitalált értékelési rendszer működtetése gyakorlatilag megoldhatatlan lenne, a szigorításokat túlzottnak érzik, a jelenlegi vezetés lecserélését pedig diszkriminatívnak. Halasztást és egyeztetést szeretnének elérni.

Nagyjából 3000 szakértő nevében az igazságügyi jogalkotásért felelős helyettes államtitkárhoz fordult több igazságügyi szakértői kamarai vezető: azt kérik, vegyék figyelembe az észrevételeiket, és – amíg nem sikerül egyeztetett megoldásra jutni – halasszák el az őket érintő reformtörvény-tervezet előterjesztését a parlamentnek.

A reform előkészítése évekkel ezelőtt kezdődött, és akkor lehetett sokat hallani róla, amikor a Rezesova-ügy miatt látványosan megrendült a közbizalom az igazságügyi szakértőkben. Ekkoriban vált világossá, hogy számos komoly probléma van a jelenlegi rendszerrel.

A tervezet végül január 20-án jelent meg a kormány honlapján. A társadalmi vélemények beküldésére nem hagytak túl sok időt, az észrevételeket január 26-ig várták. A végleges tervezetet a szakértők is ekkor látták először.

És az óradíj?

A tervezet a szakértői díj összegével nem foglalkozik, pedig az, hogy ez a büntetőeljárásokban hosszú évek óta változatlanul 4000 forint, régi probléma. A BISZK elnöke szerint ígéretet sem kaptak az emelésre.

Az újítások nagy része arra irányulna, hogy sokkal nagyobb legyen a kontroll a perek sorsát gyakran eldöntő szakértők felett. Rendszeresen értékelnék a munkájukat, és szigorítanák a fegyelmi felelősségre vonást is, de emellett például a kamarai rendszert is gyökeresen átalakítanák.

"A tervezet meglehetősen nagy megdöbbenést okozott szakértői körökben" - mondta hétfőn Turán Zsolt, a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK) elnöke, az államtitkárnak küldött levél egyik aláírója. Nem könnyítette meg a helyzetüket a véleményezésre nyitva álló idő szűkössége, de elkészültek az észrevételeikkel. Szerintük bár tényleg szükség van új törvényre, ez a törvénytervezet a jelenlegi formájában nem segítené a független, pártatlan, szakmailag helyes szakvéleményekhez fűződő társadalmi érdek érvényesülését.

A főbb kifogásaik:

Mindez a vezetés centralizálásával, az elnökség néhány személyre való szűkítésével és a szakértők sokirányú fenyegetettségének jelentős fokozásával együtt rendkívül aggályos, mert akár a szakértői munka tartalmi befolyásolására is alkalmas lehet

– áll az államtitkárnak január 29-én küldött levélben, melyre a BISZK elnöke szerint választ egyelőre nem kaptak.

Rovatok