Index Vakbarát Hírportál

Mégegyszer elmondták: nem lesz előrehozott választás

2016. február 9., kedd 15:49

Január közepén az MSZP alelnöke, Ujhelyi István vetette fel az ellenzéknek, hogy nem ér rá sokáig magával foglalkozni, mert a Fidesz előrehozott választásokra készül. Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az Indexnek, hogy

a feltételezés nyilvánvaló ostobaság.

Most a 444.hu kérdésére Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkára mondta el, hogy

sem a Fideszben, sem a kormányban nem merült fel egy előrehozott választás ötlete.

A lap azután kérdezte ezt meg, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere szombaton azt mondta, ha az ellenzék továbbra sem támogatja a terrorveszély esetén bevezethető rendeleti kormányzást, a kabinet az emberekhez fordul. Az ATV ezután megkérdezte Tuzsont, hogy népszavazásra, nemzeti konzultációra, vagy lőrehozott választásokra gondolt-e a miniszter, amire az államtitkár azt felelte, hogy minden eshetőséget meg kell vizsgálni.

Tuzson most úgy magyarázta akkori szavait, hogy miután az újságíró tömbösítve tették fel a kérdéseket, a válaszadáskor nem tudta felidézni, hogy pontosan milyen eshetőségekre vonatkozott a kérdés, ezért nem fogalmazott ebben az esetben egyértelműen. Az államtitkár szerint négy évre választ kormányt az ország, és ez így van jól.

Ugyanakkor korábban az Index is hallott ilyen kormánypárti forgatókönyvről, de csak mint egy esetleg lehetséges elképzelésről. A Fidesznek alapvetően jól jönne egy ilyen húzás, ugyanis a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján magasan nyerne. A Medián január végén készült kutatása szerint a Fidesz a teljes népesség körében 34, a választani tudók körében 50 százalékon áll. A Jobbik a  teljes népesség körében 14, a választani tudók körében 20 százalékon végzett.

Rovatok