Index Vakbarát Hírportál

Tudja, hol voltak hónapokig a Szépművészeti Múzeum festményei?

2016. február 9., kedd 11:01

Másfél évig pereskedett az Átlátszó azért, hogy a Szépművészeti Múzeum végre kiadja azt az információt, hogy hol tárolta a múzeumból kölcsönzött tíz antik festményt az Andrew Vajna tulajdonába került TV2 új gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella. A bíróság jogerős döntése után kiderült, hogy

a Szerb utca 9. szám alatt lévő, I. emelet 1. számú lakásban, amit hivatalosan Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól.

A múzeum a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek kölcsönzött ki tíz, 1600-1700 között készült, 292 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményt. A cég Halkó Gabriella tulajdonában van, és 2010-ig a cégben tag volt Habony Árpád húga, Habony Mária is. A lakást az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminsky Fanni édesanyja bérli az önkormányzattól.

A múzeum a festményeket 2013 decemberében három hónapra adta kölcsön, képenként havi nettó 15 ezer forintért. A festmények között van például két Antonio Diziani festmény, a Nimfa tájban és a Szatír tájban, két Francesco Simonini festmény, a Csatajelenet és Csatajelenet II., egy Maffeo de Verona: Jupiter Ámor diadalmenetében, és egy Gerrit van Bronchorst: Vénusz és Ámor.

A Szépművészeti Múzeum a perben elment a Kúriáig is, annyira nem akarták elárulni, hogy hol voltak a nemzeti vagyon részét képező műkincsek.

(Borítókép: Maffeo de Verona: Jupiter Ámor diadalmenetében Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Rovatok