Index Vakbarát Hírportál

Öt éve szeretnék eltemetni a nyilasok Dunában talált áldozatait

2016. február 17., szerda 06:40 | aznap frissítve

Öt éve nem találnak megoldást a hivatalok a Margit híd 2011-es felújításakor a Dunában talált emberi maradványok méltó eltemetésére. Többségük zsidó volt, a nyilasterror áldozatairól van szó - írta szerdai számában a Népszabadság.

Ahogy azt múlt héten megírtuk, az ügyet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség hozta nyilvánosságra. A hitközség közleményben követelte, hogy a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet adja ki a hét ember maradványait, hogy zsidó szertartás szerint végtisztességet kaphassanak. Akkor az intézet közleményben reagált, miszerint a maradványokat nem ők tárolják. Állításuk szerint az ügy főpolgármesteri hatáskörbe tartozik.

A csontokat a Margit híd felújításakor búvárok találták meg 2011-ben, azóta DNS-vizsgálatok bizonyították, az áldozatok anyai ágon rokonságban álltak egymással, a vizsgált minták legnagyobb részéről pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy zsidóktól származik.

A Népszabadság megkeresésére a Nemzeti Örökség Intézete a temetkezési törvényre hivatkozva azt közölte, a területileg illetékes önkormányzat dolga az ismeretlen elhunytakat eltemetni.

A főváros sajtóosztálya arról adott tájékoztatást: előrelépés történt az ügyben, igaz, "jelenleg az említett szervezetek között zajlik egyeztetés a végtisztesség megadásának részleteiről".

Ez utalás lehet arra, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség állítása szerint korábban vita alakult ki a temetés módjáról, mint írták a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet a zsidó temetés helyett ökumenikus szertartást részesítette volna előnyben.

Rovatok