Index Vakbarát Hírportál

Volt MSZP-s és Fidesz-bérenc is a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója

2016. február 19., péntek 10:45 | aznap frissítve

Pukli István, az országos pedagógustüntetésekben legaktívabb Teleki Blanka Gimnázium igazgatója korábban MSZP-s színekben indult a választásokon, 2012-ben viszont a helyi ellenzék már Fidesz-bérencnek titulálta, amikor vezetői tapasztalat nélkül kinevezték a gimnázium élére, írja a Vs.hu.

Pukli István még az érettségije előtt, 1997-ben lépett be az MSZP-be, és társaival megalakította az  Ifjú Szocialisták Mozgalom helyi alapszervezetét. A 1998-as választásokon az MSZP Tolna megyei listáján indult, de nem jutott be képviselőnek. Az MSZP-ből 2007-ben lépett ki Gyurcsány Ferenc miatt. 

Több budapesti általános iskolában, a Pedagógusképzésért Alapítványban és egy szakiskolában is dolgozott. Két tankönyvet írt.

2006-tól 2012-ig az  Arany János Általános Iskola és Alapfokú művészetoktatási intézményben volt magyar-történelem szakos tanár. Innen pályázta meg a Teleki igazgatói posztját. Első pályázatát érvényteleníteni kellett, mert éppen akkor szerezte meg a poszt betöltéséhez szükséges közoktatási vezetői végzettséget.  Második körben azonban őt választotta a fideszes többségű képviselő-testület. Akkori beszámolók szerint politikai döntés született. A zuglói ellenzék pedig azt emlegette, hogy kellett a hely a fideszes holdudvar emberének. 

Az iskola tantestületének többsége, a diákok és a szülők a Telekit két cikluson át eredményesen vezető igazgató, Rudas Péter mellett álltak ki.  Mint megírtuk, az új igazgató ellen a telekis diákok fekete ruhában tüntettek. A Vs.hu szerint az új igazgató mindkét közkedvelt igazgatóhelyettest leváltotta, az egyiket az iskola elhagyására kényszerítette. 

Az iskolában dolgozók a Vs.hu-nak azt mondták: Pukli István féktelen dinamizmussal és fanatizmussal vetette bele magát a munkába. Az intézményvezetőségének második évében nyitott a tantestület felé, és a korábbi tekintélyelvűségéből is engedett.  

A gimnázium január végén közös nyílt levelet fogalmazott meg a miskolci Herman Ottó Gimnáziummal, február elején pedig az iskola pedagógusai Miskolcra mentek tüntetni. A zuglói tankerület vezetője emiatt vizsgálatot indított és dokumentumokat kért be az igazgatótól.  

Rovatok