Index Vakbarát Hírportál

Csúnya halpusztítás Nógrád megyében

2016. február 19., péntek 12:10

Szomorú képsorozatot töltött fel egy salgótarjáni férfi a Facebookra: a képeken rengeteg elpusztult hal fekszik egymáson egy leeresztett, bátonyterenyei víztározóban. Utánanéztünk, hogy történhetett meg ez, és kiderült: az egyik hivatal szerint a víztározó leeresztőgépe meghibásodott, azt csak szárazon javíthatják, és hiába kezdett egy másik hivatal a halak mentésébe, azt nem megvárva teljesen leeresztették a vizet.

A Radiofocus.hu tavaly novemberben számolt be arról, hogy a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság leereszti a Tarján-patak kisterenyei víztározóját. A leeresztésre azért van szükség, mondta akkor Szilágyi Attila, az igazgatóság osztályvezetője, mivel a „leeresztő műtárgy" meghibásodott, a javítást pedig csak száraz állapotban tudják elvégezni. Az engedélyek birtokában így már november közepén megkezdték a tározó leeresztését napi 4-5 cm-rel.

Tudni kell, hogy ez a víztározó a '80-as évek óta működik, így nem meglepő, hogy gazdag élővilága lett, többek között rengeteg hal telepedett meg benne. Annak ellenére ráadásul, hogy a patak állítólag folyamatosan szállította a szennyezett vizet Salgótarján felől a víztározóba.  A horgászat − és a fürdés − természetesen tilos a tóban, ahogy egy víztározónál az lenni szokott, ettől függetlenül persze sok helyi járt ki pecázni, ahogy ez lenni szokott.

 

Épp a gazdag élővilág, a nagy halállomány miatt a leeresztést a Nógrád Megyei Kormányhivatal halászati főosztálya le is állíttatta, hogy megkezdhessék a halak kimentését. Ez azt jelenti, hogy a halászati főosztálynak ilyenkor keresnie kell egy halgazdálkodót, illetve keresniük kell halászokat, akik meg tudják oldani a mentést.

Csakhogy a Vízügyi Igazgatóság a munka leállítását megfellebbezte, mondván, sokkal fontosabb, hogy a hibás berendezést minél hamarabb javítsák, a tóban úgy is elenyésző mennyiségű hal van, ráadásul halászati joggal sem rendelkezhet oda senki, mivel már a horgászás is tilos. Szilágyi Attila, az igazgatóság vezetője hozzátette, hogy a tavaszi olvadásos-áradásos időszakra szeretnék befejezni a javítási munkálatokat.

Mondhatjuk, hogy a két szerv között feszült a viszony, amin valószínűleg az sem segített, hogy a víztározó leeresztésénél a domborzati viszonyok miatt maradt kéthektárnyi terület, ahol megmaradt a víz, nyilván az ottmaradt halak odahúzódtak. A Vízügyi Igazgatóság azonban úgynevezett szivornyával kezdte el leszívni a vizet onnan is, jóllehet, a vízleeresztő rendszer hibás vasbeton részéhez hozzáféréséhez semmi szükség nem volt erre.

Így nézett ki a víztározó a víz leeresztése előtt:

Ráadásul a leeresztés óta lassan három hónap is eltelt, a javításnak azonban nem sok eredménye látszik. Egy helyi lap, a 3100.hu február elején kérdezett rá a Vízügyi Igazgatóságnál, hogy hogy állnak a munkálatokkal. Így három hónappal a leeresztés után is azt válaszolták a lapnak: „A leürítést követően a műtárgy állapotának szakértők általi felülvizsgálata jelenleg folyamatban van, a szükséges beavatkozásokat az elkészült felülvizsgálati tervek alapján tudják meghatározni". A lap január közepén készült képén látszik, ahogy a patak már csak átcsordogál a tározón.

Kérdéseinket elküldtük mind a Vízügyi Igazgatósághoz, mind a kormányhivatal vadászati és halászati osztályához, válaszaik után beszámolunk a részletekről.

Rovatok