Index Vakbarát Hírportál

Habony cége törvényszöveget is írt Baán államtitkárnak

2016. február 20., szombat 12:05

Számos projekt, és hosszú évek közös munkája alapozta meg Habony Árpád és Baán László személyes jó viszonyát. A fideszes háttérember cége állítólag még a Szépművészeti Múzeum igazgatói pályázatánál is besegített, ezért nem csoda, hogy amikor szükség volt rá, Baán sem maradt hálátlan, a múzeum ingyen adta a lakodalmához a reneszánsz termet, és majdnem ingyen a kölcsönfestményeket.

Habony Árpád, a miniszterelnök informális tanácsadója és az új kormányoldali médiabirodalom irányítója, Orbán Viktor első ciklusa idején, 2002-ben került a Fidesz kampánycsapatába. Első politikai megbízása a 2016-os olimpia rendezési jogáért indított fideszes mozgalom beindítása és szervezése volt. A 2002-es országgyűlési választás előtt beindított kampányban Deutsch Tamás sportminiszter és Fürjes Balázs mellett dolgozott.

Bedolgoztak a kulturális államtitkárnak

Mindeközben Habony cége, a CCC+Bogner Kulturális Kommunikációs és Tanácsadó Kft. a párttól függetlenül kormányzati vonalon is építette a kapcsolatait.

A cég közreműködött a korona parlamenti elhelyezésében és átszállításában, ezzel teremtette meg reputációját, így 2000 után könnyen kapott megrendeléseket a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától. A tárca közigazgatási államtitkári posztját akkoriban éppen Baán László töltötte be.

Baánon keresztül Habonyék részt vettek a Müpa létrehozásának előkészítésében, és bedolgoztak más ügyekben is. Az Index információi szerint a cég csapata közreműködött az örökségvédelmi törvény előkészítő munkáiban, még a parlamenti egyeztetésekbe is belefolytak.

A múzeumnak is segítettek

Baán a kormányváltás után is az MSZP-SZDSZ-es minisztérium kötelékében maradt. 2004-ig ő töltötte be a gazdasági helyettes államtitkári posztot, 2004-ben viszont megpályázta Szépművészeti Múzeum igazgatói székét. Úgy tudjuk, hogy a CCC+Bognerrel való együttműködés addigra olyan szorossá vált, hogy még az igazgatói pályázat elkészítésébe is segítséget nyújtott a cég, majd amikor Baánt kinevezték, másfél-két éven át közvetlenül az igazgató alatt a múzeumnak is dolgozott megbízási szerződéssel. Főként új programok kidolgozásában és előkészítésben kaptak szerepet.

A szimbiózis eredménye az lett, hogy a múzeum idővel át is vette Habony legbizalmibb emberét, amikor kis cég végül felbomlott.

Rostás Zoltán 2002 előtt került CCC + Bognerhez, Habony közeli ismerőse volt. 2003 tavaszán, amikor a Fidesz tanácsadó ajánlatosnak látta leadni vállalkozásait, ő lépett a helyére.

Habony bizalmasa Baán bizalmasa lett

2010 után, amikor ismét megélénkültek az események a Szépművészeti Múzeum körül, Rostás lett az épület kibővítésére, és térszint alatti kiállítótermek létrehozására kitalált projekt vezetője. A tervből ugyan nem lett semmi, de közben Rostásnak más megbízásokat is adott az intézmény. A 444.hu írta meg, hogy ő lett az egyik felügyelőbizottsági tag a Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht.-ben, majd a feladatkört átvevő a Kultúra 2008 Nkft.-ben. Ez a cég intézi többek között a múzeum helyiségeinek kiadását. 

Rostás nem maradt ki Baán legújabb fejlesztési projektjéből,a Múzeumnegyedből sem, jelenleg a Városligeti Ingatlanfejlesztő stratégiai igazgatói tisztét tölti be.

Forrásaink szerint a folyamatos munka mellett Habony és Baán személyes viszonya is szorossá vált.

Kivágták a névsort

Habony Árpád és Nagy Boglárka festőnő viszonya Náray Tamás divattervező tévéinterjújának köszönhetően vált ismertté. Náray D. Tóth Kriszta műsorában árulta el, a divatbemutatójának nézői között Rogán Cecilia mellé Habonynak és új barátnőjének foglaltak helyet. A műsor videójából azóta eltűnt ez a rész. D. Tóth Kriszta kérdésünkre, hogy miért került ki a neveket tartalmazó snitt, annyit mondott, forduljunk Nárayhoz, őt viszont egyelőre nem sikerült elérnünk.

Jóllehet Baán az Origónak pénteken azt nyilatkozta: a lakodalom „meghívotti köre indokolta, hogy felajánlja a múzeum tereit” ingyen a bulihoz, azért ennél jóval többről volt szó.

Volt egy kis Demjén-koncert

2007-ben, az ellenzéki Fidesz sajtóosztályán dolgozó Kaminski Fanni és a Fidesz tanácsadójának esküvőjén még nem tobzódtak politikustömegek, ugyanakkor több éves együttműködésük miatt az sem volt  meglepő, hogy Baánt hívták meg a ceremónia egyik tanújának, ő pedig segített, hogy a múzeum reneszánsz termét ingyen adják az ünneplő társaságnak.

A múzeumi eseményt egyébként egy kisebb Demjén Ferenc-koncerttel dobták fel. A Fidesz 2006-os választási kampánydalát jegyző énekes is tagja volt a két-háromszáz fős násznépnek, amely a templomi esküvő után rendőrségi villogós felvezetéssel érkezett a Hősök terére.

Mint ismert, a jó viszony később is kitartott: 2013-ban a múzeum kölcsönzött ki tíz, 1600-1700 között készült, összesen 292 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményt Habonyéknak. A képek három hónapon át voltak a Habony anyósa nevén lévő Szerb utcai lakásban, és képenként csupán havi nettó 15 ezer forint díjat kellett értük fizetni.

A hvg.hu szerint az egyre komolyabb botránnyá összekapcsolódó képkölcsönzési és teremkiadási ügy sem zavarta Baánt és Habonyt, hogy szerda este ne szórakozzanak együtt Habony új barátnője, Nagy Boglárka festőnő kiállításmegnyitóján.

Rovatok