Index Vakbarát Hírportál

Szembement az NVB az elnökével, mégis Erdősiné kérdését hitelesítették

2016. február 29., hétfő 17:11 | aznap frissítve

A kormány, Erdősi Lászlóné és az MSZP-s Nyakó István népszavazási kérdését tárgyalta a Nemzeti Választási Bizottság. A múlt heti balhés délelőttöt is tisztázták.

Összefoglaló az NVB hétfői esti maratoni üléséről, ahol az aktuális népszavazási kérdésekről és kifogásokról döntöttek.

Erdősiné kérdését mégis átengedték

Iktatási sorrendben tárgyalta az NVB a vasárnapi boltbezárós kérdéseket. Mivel az NVI formailag rendben találta Erdősi Lászlóné és Nyakó István kérdését is, az NVB-nek kellett döntenie, hogy melyiket hitelesítse. Nyakó a helyszínen izgult, Erdősiné viszont nem jött el az ülésre.

Patyi András elnök azt javasolta, hogy Erdősiné kérdését ne hitelesítse a bizottság.

Az Index délelőtt már beharangozta, hogy az NVB elnöke nem Erdősi Lászlóné kezdeményezésének hitelesítését javasolja annak ellenére, hogy a beadványt néhány másodperccel korábban pecsételték le az érkeztető időpecséttel. Így elvileg automatikusan ezt kellett volna elfogadni.

Ám a felvételek bizonyítják, hogy a sorrendről döntő időbélyegzőnél nem személyesen Erdősiné pecsételt. Márpedig a törvény szerint csak személyesen (vagy postai úton) lehet leadni egy kérdést. A kísérő pecsételése tehát hivatalosan nem számít. Erdősiné beadványa esetében az a hivatalos időpont, amikor az emeleti irodában személyes átnyújtotta a kérdését, vagyis Nyakó István mégis megelőzte.

Ezt az álláspontot képviselte tehát Patyi András és az előzetesen beterjesztett indítványa.

Ezt azonban az NVB leszavazta, és 7:5 arányban hitelesítette a bizottság Erdősiné kérdését.

A bizottság többsége tehát Patyi Andrással szembement, egész pontosan a Fidesz és a KDNP delegáltja, illetve a kormánytöbbség által választott tagok. Patyi álláspontját, vagyis Erdősiné kérdésének elutasítását támogatta az elnök mellett Fábián Adrián választott tag, illetve az MSZP, az LMP és a Jobbik delegáltja.

A párhuzamosság miatt Nyakó István kérdését elutasította a többség. Pedig Patyi András indítványa arról szólt, hogy ezt hitelesítse a bizottság. A végső szót feltehetően majd a Kúria mondja ki.

A kvótaellenes népszavazást hitelesítették

Ez előtt elsőként a kormány által benyújtott népszavazási kérdésről döntött a bizottság. Az NVB 9 igen, 3 nem szavazattal hitelesítette a kérdést, amely így hangzik:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A kérdés ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, illetve Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. A kérdés egyértelműsíti a jogalkotó számára is a feladatot. A kérdéssel szemben az MSZP és az LMP delegáltja is ellenérveket fogalmazott meg (nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni), de az elnök szerint tiltott tárgykörbe sem esik a kérdés, vagyis nem ütközik nemzetközi szerződésbe.

Az elnök megjegyezte, hogy a kérdés ugyan nem határozza meg az EU konkrét szervét, de mivel az alaptörvény is csak Európai Unióról beszél, így emiatt nem lehet elutasítani a kérdést.

Patyi András szerint a kérdés valódi tartalma szuverenitási kérdés, amiben az Országgyűlés hatásköre nem vitatható. Az Országgyűlés hatásköre, hogy milyen mértékben engedi át szuverenitását, hol határozza meg a szükségesség szintjét

A döntést 15 napon belül meg lehet támadni a Kúrián. A Fodor Gábor-féle Liberálisok és a PM is rögtön közölte, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be. Vagyis ebben az esetben majd a Kúria dönt a hitelesítésről véglegesen.

Videonézés a balhés délelőttről

Az NVB rátért a balhés délelőttöt érintett panaszok tárgyalására. Az ülésen több videofelvételt is bemutattak arról a délelőttről, amikor Nyakó István és Erdősiné benyújtotta a kérdését. Az egyik felvételen azt láttuk, amint a bejáratnál Nyakó nyilatkozik a sajtónak, majd arrébb megy, a másikon azt amikor az NVI munkatársának a kopaszok mutatják a dossziéjukat, hogy kérdések beadása miatt jöttek.

Megnéztük azokat a másodperceket is, amikor az időbélyegzőhöz lépnek a benyújtók. Jól látszódott, hogy nem Erdősiné, hanem a kísérője, majd utána Nyakó pecsételt. Az is látszott, hogy Nyakó útjában ott voltak a kopasz férfiak, bár erőszakkal nem tartóztatták őt fel.

Jogsértőek voltak a kopaszok, de nem hibázott az NVI

Patyi András elnök azt mondta, hogy az NVI magatartása nem volt jogszabálysértő, az "NVI nem követett el mulasztást", hiszen a kopaszok magatartása "látszólag" arra irányult, hogy kérdéséket adjanak le. A "jogsértő magatartásuk" csak azután derült ki, hogy kérdés beadása nélkül távoztak az épületből. Az elnök szerint a kopaszok "fizikai érintkezés nélkül" is akadályozták a többi beadványozót, és ez a magatartás nem felel meg az alapelveknek.

Az NVB 10 igen és 2 nem szavazat mellett megállapította a választás rendjének megsértését és helyt adott részben Nyakó István panaszának. Az NVB szerint

a kopaszok viselkedése alkalmas a választási eljárás alapelveinek megsértésére, nem fogadható el az NVI székházában.

De az NVI nem követett el jogsértést azon a délelőttön, mert ott helyben nem volt jogosítványa ellenőrizni a kopaszok szándékait. Nyakó István azt kifogásolta, hogy az NVI munkatársai nem ellenőrizték, hogy valóban kérdés benyújtása miatt vannak ott a kopaszok, és nem csupán azért, hogy őt akadályozzák. Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően.

Ezt követően Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke visszavonta a hasonló panaszát, mert szerinte nem születhet más döntés, mint Nyakó Istváné esetében.

(Borítókép: Patyi András, az NVI elnöke beszél a bizottság ülésén, 2016. február 29-én.                       Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok