Index Vakbarát Hírportál

Nem leszek a suliban: több tízezer gyerek maradt otthon

2016. február 29., hétfő 23:10

50 ezer gyerek nem ment iskolába hétfőn a szülősztrájk miatt egy a köztévében közölt becslés szerint. A "Nem leszek suliban" akcióval a közoktatásban kialakult helyzetre akarták felhívni a figyelmet a szülők. A napról itt írtunk többet.

Hogy az ötvenezres szám mennyire reális, nehezen mondható meg, hivatalos felmérés elvileg nem készült, de Puskás Krisztina, az egyik szervezője úgy kalkulált, hogy sokkal többen hiányoztak, mint a Facebook-on jelezték, márpedig ott is 34 ezren jelölték vissza, hogy részt vesznek az akcióban, 17 ezren pedig érdeklődtek az esemény iránt.

A hétfői kezdeményezésről korábban állást foglalt Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is. Arra figyelmeztetett, hogy jogsértő helyzetet idéz elő például, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem vesz részt a megmozduláson. Vagyis nem volt szabad listázni a résztvevőket.

Balog Zoltán az M1 aktuális csatornának azt mondta, szerinte a kezdeményezés nem szolgálja a köznevelési rendszer megújulását. Helytelennek nevezte, hogy a politikát belekeverik az iskolába járó diákok életébe. Palkovics László oktatási államtitkár korábban károsnak és megosztónak, "az iskolai élet nyugalmát nagymértékben megzavaró kezdeményezésnek nevezte az akciót.

A kezdeményezésről az M1 megkérdezte a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét is. Galló Istvánné, a PSZ vezetője általánosságban beszélt arról, hogy támogatják azokat a törvényes keretek közötti civil megmozdulásokat, amelyek a köznevelési rendszer jelenlegi állapota elleni tiltakozást fejezi ki, de konkrétan a hétfői akcióról nem foglalt állást.

Nem adott ki hivatalos állásfoglalást a PDSZ sem, de Mendrey László az M1-nek azt mondta: személy szerint egyetért az akcióval. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének vezetője megosztónak nevezte az akciót, amely arról szól, hogy az egyik gyerek megy iskolába, a másik nem. Szerinte az oktatás valóban jobbításra szorul, de arról a szakembereknek kell dönteniük.

Ne ragassz matricát a gyereked homlokára!   - olvassa el véleménycikkünket a kezdeményezésről.

Rovatok