Index Vakbarát Hírportál

Öt éve nincs új rákgyógyszer a támogatott orvosságok listáján

2016. február 29., hétfő 08:29

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) négy-öt éve nem fogad be új készítményt a támogatott orvosságok listájára, mert a humán- és a gazdasági tárca nem módosítja a támogatott gyógyszereket felsoroló jogszabályt - írja a Népszabadság.

A lap szerint február közepén 18 új rákgyógyszer támogatását utasították el emiatt, amiből 7 egyáltalán nem érhető el a magyar páciensek számára, 11-hez pedig 867 beteg az orvos által kérelmezett egyedi méltányossági eljárás keretében férhet hozzá. A hét hozzá nem férhető gyógyszer között van csontáttétes prosztatarákra, hasnyálmirigyrákra és vérképzőszervi rákra való szer.

Az OEP tájékoztatása szerint az elmúlt évben mintegy 6,5 milliárd forintot fordított a 11 készítmény támogatására. Az elkezdett terápiákat nem szakítják meg, az érintettek egyedi kérelmek alapján továbbra is hozzáférhetnek a gyógyszerükhöz, ha nincs számukra alternatív terápia.

A támogatott készítmények legolcsóbbika is 1,5 millió forintba kerül pácienseket, a legdrágább kezelésre azonban - amit 1 betegnél tartottak indokoltnak - 100 millió forintot költött az OEP. A szükséges összeg az OEP becslése szerint 10-20 milliárd forint lenne a következő 3 évben, ekkora összeget kellene a kormányzatnak biztosítania a támogatásra.

A lapnak megszólaló egyik érintett rákbeteg rokona azt mondta, hogy az egyedi eljárás azonban nem oldja meg a problémákat. Az ő orvosuk nem is mert belevágni a hosszadalmas adminisztrációs eljárásba, mondván, mire a bürokratikus eljárás a végére érne, addig nagy valószínűséggel meghalna a beteg. Pedig a készítmény segítségével hosszú hónapokkal lehetett volna meghosszabbítani és elviselhetőbbé tenni a beteg életét.

Rovatok