Index Vakbarát Hírportál

Történelmi árzuhanás: már ingyen adja a közérdekű adatokat a Szépművészeti!

2016. március 2., szerda 09:02

A gazdaságtörténetben példátlan mértékű megszorítást mutatott be a Szépművészeti Múzeum a munkaerő- és fénymásolási költségek területén. Ugyanis míg a Baán László által vezetett intézmény hétfőn még 600 ezer forintot kért az Átlátszótól a Habony Árpádnak kikölcsönzött festményekkel kapcsolatos, öt darab közérdekű adat prezentálásáért, addig a kérdésenként 60-80 munkaórányira taksált adatteljesítés kedden már csak 420 ezer forintba kerül. Szerdára pedig az Átlátszónak írt levélből kiderült,

a Szépművészeti ingyen is hajlandó elárulni, kiknek adott kölcsön műtárgyakat az elmúlt 10 évben; kiknek adta bérbe a termet; és kiktől vett műtárgyat 5 millió forintnál drágábban.

Az Átlátszó azután nyújtott be közérdekű adatigénylést a Szépművészeti Múzeum felé, hogy kiderült, hogy a múzeum 2013 decemberében kölcsön adott 10 reneszánsz és barokk festményt az Andrew Vajna tulajdonába került TV2 új gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella cégének, mely a festményeket abban a Szerb utca 9. szám alatt lévő, I. emelet 1. számú lakásban tárolta, amit hivatalosan Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól. A festményekért képekért egyenként havi nettó 15 ezer forintot kértek.  Ahogy azt megírtuk, a kölcsönzéshez külön törvényt módosíttattak az Országgyűléssel. 

Rovatok