Index Vakbarát Hírportál

Szigetváriék ráhívták a rendőrséget a könyvelését titkoló ÚNK-ra

2016. március 3., csütörtök 08:42 | aznap frissítve

Az Együtt vezetése csütörtök reggel kivonult az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (ÚNK) Bajza utcai irodájához, miután szerdán kiderült, hogy a szervezet nem engedte az ÁSZ-ellenőrzés elvégzését.

Szigetvári Viktor és Juhász Péter kihívták a rendőrséget, hogy foglalják le az iratokat. Az első rendőrautó reggel háromnegyed 9-kor érkezett meg, fél 10-kor már négy rendőrautó volt a helyszínen a VI. kerületi rendőrkapitánnyal együtt, de végül senki nem ment be az épületbe, se a rendőrök, se a tüntetők. Juhász Péter kívülről kiabált egy megafonba az épületben lévőknek, hogy ne semmisítsék meg az iratokat.

Az Együtt alelnöke, Juhász Péter azt kérte a rendőröktől, hogy foglalják le a központ dokumentumait, és azokat szállítsák át az ÁSZ-hoz. A rendőrséggel folytatott egyeztetés után azonban erre nem került sor, mindössze annyit ígértek meg nekik a rendőrök, hogy az esetről jelentést készítenek, és ennek alapján dönti el a parancsnok, hogy milyen intézkedést tesz. Juhász közölte, hogy ha szükséges, akkor feljelentést tesznek az ügyben. Ezután a rendőrök és a tüntetők is elhagyták a helyszínt.

Mint azt megírtuk, az Állami Számvevőszék az ügyészséghez fordult az ügyben, mivel az ÚNK-nál nem lehetett végrehajtani a számvevőszéki ellenőrzést, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat. Az ÚNK állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet, és az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján szerette volna ellenőrizni. Az Új Nemzedék Központ legfrissebb, 2014-es beszámolója szerint négymilliárd forintos veszteséggel zárta az évet.

A korábban zánkai, jelenleg budapesti székhelyű Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. alaptevékenységébe az ifjúsági turizmus, az oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programokhoz, valamint szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások tartoztak.

A tulajdonosi jogok gyakorlását az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, majd 2012. április 1-jétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává.

Szigetvári az Indexnek elmondta, azért jelentek meg az irodánál, hogy legyen vége a kettős mércének: ha a kormány képes volt a norvég pénzekből gazdálkodó civilekre kommandót küldeni, Kehi-vizsgálatot elrendelni és az adószámuk megvonását elintézni, akkor abban az esetben, hogyha egy kormányközeli, ifjúsági ügyekkel foglalkozó szervezet megtagadja a milliárdos költségvetésének elszámolását, ide is ki kell hívni a kommandósokat, hogy azonnal foglalják le a szervezet iratait.

Csütörtök reggel az ÚNK arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint 3500 oldalnyi dokumentumot és mintegy 1,5 gigabájtnyi adatot bocsátottak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére, a beadandó iratok egy része azonban egy felhőszakadás miatt károsodott, és emiatt a leadási határidő meghosszabbítását kérték a számvevőszéktől. Mint mondják, hamis az az állítás, hogy a központ megtagadta az adatszolgáltatást, ezért nem adott át adatot. A központ, ahogy eddig, a jövőben is együttműködik a hatóságokkal, és áll minden vizsgálat elé.

Rovatok