Index Vakbarát Hírportál

Patyi megmagyarázta, miért vizsgálták óvatosan a kopaszok balhéját

2016. március 3., csütörtök 10:05

A Nemzeti Választási Bizottság nem rendőrség, nem bíróság - jelentette ki a testület elnöke csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Patyi András először szólalt meg, mióta az NVB hétfőn megvizsgálta a kopaszok balhéját és a boltbezárós népszavazásokról döntött - az elnök jogi álláspontjával ellentétesen.

A kopaszok balhéját érintő panaszokról Patyi azt mondta:

a szándékosság, gondatlanság különböző szintjét és mértékét csak rendkívüli óvatossággal vizsgálhatják.

Ezzel együtt úgy gondolja a Nemzeti Választási Irodánál múlt kedden történt "rendkívül szokatlan helyzetre" nagy megértéssel, de egy szigorú jogi választ próbált adni a testület. 

Múlt kedden négy másodperccel előzte meg Erdősi Lászlóné segítője néhány kopasz közreműködésével az MSZP-s Nyakó Istvánt a vasárnapi boltbezárásos népszavazásért folytatott küzdelemben. Itt megnézheti a videót arról, hogy blokkolt Nyakó, és szavazhat arról, akadályozták-e a kopaszok a szocialista politikust. Látható, hogy a döntő pillanatokat megelőzően Nyakó messzebb áll a bélyegzőtől, mint Erdősiné segítője (a bélyegző előtt nem lehetett tartózkodni, ott van is egy csík). A valódi beadványozó, Erődősiné azonban még messzebb tartózkodott a bélyegzőtől, ő végig üldögélt egy széken.

Az NVB hétfőn megállapította, hogy bár a kopaszok a magatartásukkal megsértették a választás alapelveit, de Erdősiné és kísérője ezt nem használta ki, és a Nemzeti Választási Iroda nem követett el mulasztást. A videofelvétel alapján a bizottság többsége arra jutott, hogy Nyakó Istvánt "szándékosan, fizikailag" nem gátolták. Ezek után hitelesítette Erdősiné kérdését a többség 7:5 arányban Patyi András elnök jogi álláspontjára teljesen fittyet hányva.

Vita a testülettel

Az NVB elnöke a Kossuth Rádióban most azt mondta: a vita közte és a testület között "a személyesség követelménye kapcsán" vetődött fel. Patyi szerint mivel Erdősiné nem személyesen pecsételt az időbélyegzőnél, ez jól látszik a videón, így nem vehető figyelembe ez az időpont a beadványánál. Márpedig a sorrend elbírálásánál a bélyegző által ütött időpont számít, Patyi szerint ezért itt is fontos, hogy személyesen a beadványozó pecsételjen. Ezért ő Nyakó István kérdésének hitelesítését javasolta.

A bizottság többsége (főleg a fideszes kötődésű tagok) viszont azzal érvelt, hogy az NVB már korábban is elfogadta személyes beadásnak, ha valaki nem egyedül érkezett, és ezen döntésüket később a Kúria sem kifogásolta. Ráadásul azért sem kifogásolható a kérdés hitelesítése, mert Erdősi Lászlóné a hivatalos beadáskor személyesen járt el. 7:5-re ez az álláspont nyert.

Patyit a héten lemondásra szólította fel a DK és az Együtt is. Erre nem reagált az elnök.

Rovatok