Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség elindította a nyomozást a kopaszok balhéja miatt

2016. március 4., péntek 12:35

A Kúria tegnapi döntése mozgásba hozta a fogaskereket, az ügyészség a nyomozás megkezdésére utasította a rendőrséget.

Elindult a nyomozás a Nemzeti Választási Irodánál történtek miatt, erről tájékoztatta a rendőrség Nyakó Istvánt. Az MSZP-s politikus azt mondta az Indexnek, hogy pár nappal ezelőtt a BRFK meghallgatta őt a kopaszok balhéja miatt, de akkor csak adatot gyűjtött a hatóság.

Pénteken viszont arról tájékoztatta őt a rendőrség, hogy elindult a nyomozás. A BRFK megerősítette, hogy 

március 4-én nyomozást rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az ügyben bővebb felvilágosítást jelenleg nem adhattak. A Fővárosi Főügyészség mindezt levélben úgy pontosította, hogy a Kúria tegnapi végzésére is tekintettel soron kívül arra utasították a nyomozó hatóságot, hogy a mai napon – még a feljelentéskiegészítés határidejének lejárta előtt – kezdjék meg a nyomozást "népszavazás kezdeményezés rendjének megsértése bűntettének gyanúja miatt".

Kedden közölte a Fővárosi Főügyészség, hogy a népszavazás rendje elleni bűntett miatt mintegy húsz feljelentés érkezett, és ezek alapján feljelentés-kiegészítést rendelt el. Annak lefolytatásával a főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. A feljelentés kiegészítéséről egy adott ügyben akkor dönt a hatóság, ha a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehet megnyugtatóan állást foglalni.

A BRFK el is kezdett adatot gyűjteni, és arra a döntésre jutott ezek szerint, hogy felmerül a bűntett gyanúja. 

A nemzetbiztonsági bizottságot is bevonná az MSZP

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője felkérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, hogy haladéktalanul hívja össze a testület ülését és a szolgálatok vezetőinek részvételével tisztázzák a Fidesz érintettségét az NVI-nél történtek ügyében. 

Tóbiás József arra kérte Molnár Zsolt MSZP-s bizottsági elnököt, hogy vizsgálják meg, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök kapcsolati hálója érintette-e az NVI-nél történt bűncselekményben. A Fidesz kapcsolatba hozható-e az Erdősi Lászlóné által beadott a népszavazási kérdéssel, illetve az NVI-nél történtekkel? - sorolta azt, milyen kérdésre várnak választ a nemzetbiztonsági bizottságtól.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn tárgyalta a kopaszok balhéját Nyakó István panasza alapján. Az NVB többsége arra jutott, hogy jogsértés történt, de senki nem hibázott. A Kúria csütörtökön némileg módosította a döntést, és kimondta: Nyakó Istvánt az NVI épületében tartózkodó ismeretlen személyek akadályozták saját népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

Rovatok