Index Vakbarát Hírportál

Ami a Fidesznek sürgős, Kövérnek annyira nem sürgős

2016. március 4., péntek 13:47 | aznap frissítve

Kövér László házelnök egyelőre nem írta alá az MNB-törvényt, pedig három nap eltelt a törvény elfogadása óta. A dolog azért érdekes, mert a fideszes javaslatot a kormánypárti többség két nap alatt, kivételes eljárásban fogadta el. A dolog a jelek szerint Kövérnek nem annyira sürgős.

Nem jogszabálysértő, ám mindenképp figyelemre méltó, hogy a nagy vitát kiváltó, villámgyorsan elfogadott MNB-törvényt Kövér László házelnök három nap után sem írta alá. Erre az alaptrövény szerint öt napja van.

Az Országgyűlés kedden arra hivatkozva korlátozta a közérdekű adatigénylés lehetőségét, hogy az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon "elveszíti közvagyon jellegét". A hétfőn benyújtott javaslatot kivételes eljárásban tárgyalta a parlament, így kedden már el is fogadták a képviselők.

A kormánypártiak közül többen hétfőn azt sem tudták, miről van szó. Érdemes megnézni a hétfői videónkat erről.

A két nap alatt keresztülvitt javaslatot többen kritizálták azóta a kormányoldalon is. Például Kövér László házelnök kedden arra a kérdésre, hogy közpénznek tekinti-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által kezelt forrásokat, úgy válaszolt:  "Mi más lenne?". Ennek ellenére frakciófegyelemből megszavazta.

A törvény aláírását viszont nem sieti el. A parlament honlapján szereplő adatok szerint péntek délután 13 órakor sem írta alá a házelnök a törvényt, és nem küldte még el az államfőnek. Ez nem jogszabálysértő, öt napja van a a házelnöknek, hogy szignálja a törvényt (ez merő formalitás), majd utána szintén öt napja van a köztársasági elnöknek, hogy aláírja, visszaküldje vagy az Alkotmánybíróságra küldje a törvényt.

Volt már gyorsabb a gépezet

Az Országgyűlés sajtóosztályától megkérdeztük, miért nem írta alá a törvényt Kövér, és mikor tervezi az aláírását. Mindenképp érdekes ugyanis, hogy a két nap alatt benyújtott és elfogadott törvényen a házelnök három napja ül. A sajtóosztály csupán annyit válaszolt, hogy

a házelnök a rendelkezésére álló időn, vagyis öt napon belül aláírja a törvényt.

A gépezet ugyanis működött már gyorsabban is. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet szintén kivételes eljárásban tárgyalta a parlament, és a következő munkanapon már a Magyar Közlönyben szerepelt.

A Magyar Nemzet a héten azt írta, hogy Áder János államfő azt tervezi, hogy nem írja alá a törvényt. A Köztársasági Elnöki Hivatal erre úgy reagált, hogy az alaptörvény előírása szerint a köztársasági elnöknek öt nap áll rendelkezésre, hogy döntsön a törvény aláírásáról. Az öt nap pedig onnantól indul, hogy Kövér aláírja és elküldi neki a törvényt. Lázár János sejtelmesen azt mondta az ügyről a csütörtökön, hogy a végén még nincsen pont.

Rovatok