Index Vakbarát Hírportál

Lázár: A kormány be akarja zárni a déli határ menti befogadóállomásokat

2016. március 4., péntek 09:15 | aznap frissítve

 A kormány szerdán tárgyal a déli határ mentén található befogadóállomások bezárásáról - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter  Mártélyon, a hódmezővásárhelyi közgyűlés kihelyezett ülésén.  A testület egyhangúlag döntött úgy, hogy kezdeményezi a nagyfai ideiglenes befogadóállomás bezárását, mert biztonsági kockázatot jelent a környező települések számára - tudósít az MTI.

Lázár János szerint nincs szó arról, hogy a kormány nagy, állandó befogadóállomásokat létesítsen, ha azonban bevándorlókat kell ideiglenesen elhelyezni, az nem a déli határ közelében történik majd.

A miniszter közölte, a nagyfai táborban több mint kétszáz migráns lakik, többségük illegálisan lépett magyar területre. A környéken élők arról panaszkodnak, hogy a befogadóállomást elhagyók inzultálják az embereket, a tanyákon élők nincsenek biztonságban. A táborban tavaly ősszel fogolyzendülés is volt.

Január-februárban háromezer migráns érkezett Magyarországra, közülük csupán százhatvan vallotta magát szírnek. 

Tegnap 107 migráns jött

Hegyeshalom térségében a rendőrök két embercsempészt és kilenc illegális bevándorlót fogtak el - közölte a rendőrség.

Március 3-án este fél hétkor a határátkelő közelében, egy parkolóban igazoltatták egy szerb rendszámú autó sofőrjét és utasait. Az autóban 4 marokkói és 1 algír ember utazott,  Ausztriába akartak eljutni. A külföldiek nem rendelkeztek megfelelő iratokkal a továbbutazáshoz, ezért őket és az autó sofőrjét, a 36 éves, iraki A. M. Huseint elfogták és előállították.

Huseinnel szemben embercsempészés miatt indult eljárás, gyanúsítottként hallgatták ki.

Ugyanezen a napon a rendőrök este fél 10-kor az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán akartak ellenőrizni egy autót. A sofőr észrevette a rendőröket, ezért az autópályáról letérve visszafordult Budapest irányába. A járőrök miután a kocsit megállították, igazoltatták a benne ülőket, és megállapították, hogy az utasok - 2 afgán, valamint 2 pakisztáni állampolgár - jogszerűtlenül vannak Magyarországon. A rendőrök az autó vezetőjét, az 52 éves, iraki A. A.-t és a külföldi utasokat a helyszínen elfogták és a megyei rendőr-főkapitányságra előállították, embercsempészés miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A statisztika szerint a csütörtöki nap mérlege 107 migráns, ami kicsivel kevesebb mint a szerdai, amikor 160-et számolt össze a rendőrség.

Rovatok