Index Vakbarát Hírportál

Március 15.: az MSZP az NVI előtt tüntet, a tanárok a Kossuth téren

2016. március 7., hétfő 12:16

Hol dördülnek ágyúk, merre vonulnak az oktatási reformért tüntetők, hol mond beszédet Orbán, ki mást engednek a Múzeum körútra? Minden, amit a március 15-i programokról tudni kell.

Kormány: Nemzeti Múzeum, Kossuth tér, Vár

Zászlófelvonás a Kossuth téren, díszünnepség a Nemzeti Múzeumnál, és programok a Budai Várban – ebből áll a kormány március 15-i megemlékezése jövő kedden. A programok már 11-én, pénteken elkezdődnek, a Nyugati téren ekkor nyílik meg a Velünk élő '48 című szabadtéri kiállítás „'48-as veteránok és mai bátrak portréival”. Március 14-én, hétfőn 10 és 17 óra között pedig ingyenes nyílt nap lesz az Országházban.

Másnap, március 15-én 9-kor kezdődik a program a Kossuth téren. Az ünneplők a Nemzeti Lovasdíszegység vezetésével vonulnak át a Nemzeti Múzeumhoz, ahol fél 11-kor kezdődik a Nemzeti Múzeumnál az ünnepség – Varga Miklós és a Honvéd Férfikar fellépése mellett Orbán Viktor beszéde (és Tarlós István köszöntője) lesz a főattrakció. A TEK a korábbi évekhez hasonlóan lezárja a környéket, a belépők ruháját, járművét átvizsgálhatják. Délután háromkor az Országház Kupolatermében Áder János államfő és Orbán Viktor átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

MSZP: az NVI előtt

Mára eljutottunk oda, hogy ismét harcolnunk kell a törvény előtti egyenlőségért – fogalmaz az MSZP meghívója (Mit kíván a magyar nemzet? - Március 15. az NVI előtt). „Orbán Viktor elnyomó rezsimje verőemberekkel akadályoz meg egy népszavazási kezdeményezést, majd terelésbe fog. Mutassuk meg, hogy Magyarország nem hagyja magát a végtelenségig hülyének nézni és megalázni” – írják a szervezők.

Orbán Viktor és kormánya retteg. Félnek az emberek hangjától. Félnek attól, hogy politikájukról a választópolgárok mondjanak ítéletet.

– vetítette előre Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke.

Jobbik: Március 15. tér

Az eltéveszthetetlen helyre, a Petőfi-szoborhoz szervezett megemlékezés fél kettőkor kezdődik. A Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar magyar indulói után felszólal Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottságának elnöke, Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, majd Viczián Ottó és a Nógrádsipeki Hagyományőrző Tüzércsapat ágyúlövései színesítik a programot.

LMP: Pilvax

"Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e ugy egy kicsit a
Nyakatok?”

– idézi Petőfit meghívójában a Pilvax kávéház előtt ünneplő LMP, beszédet mond: Hajdu Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő, Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes és Schiffer András társelnök-frakcióvezető.

Demokratikus Magyarországért: Odaférnek a Múzeum körútra

Demokratikus Magyarországért Civil Társaság demonstrációt jelentett be a Múzeum körútra, amit a rendőrség először nem vett tudomásul, sajtóhírek szerint azért, mert a szervezet vezetője, Büki Zoltán által bejelentett 8-10 ezer ember „nem férne el” a 40-50 ezer ünneplő mellett. A bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, és megállapította, hogy a rendőrségnek a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálnia, illetve hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges.

A bíróság nem a kormánynak ítélte a Múzeum körutat.

– írták ezután a szervezők, akik egyben arra kérik a rendezvényre érkezőket, hogy a Rákóczi út felől, az Astoria irányából közelítsék meg a helyszínt.

Tanítanék: Hősök tere–Kossuth tér

Tüntetünk a szabad oktatásért!
Tüntetünk azért, hogy a kormány a valódi érintettekkel tárgyaljon!
Tüntetünk, mert a kormány nem csak az oktatás szereplőivel nem áll szóba!

– áll a Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én eseményének meghívójában. Az Andrássy út Hősök tere felőli végén találkoznak március 15-én, háromkor, innen vonulnak a Kossuth térre.

„A Tanítanék Mozgalom kezdeményezte. Már több mint 25 civil szervezet, szakszervezet csatlakozott. A Civil Közoktatási Platform kidolgozta követeléseit. Vedd fel te is a kockás inged, és gyere velünk! ” – írják a szervezők, akiknek célja az is, hogy szolidaritást vállaljanak a közalkalmazottakkal, köztük az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra dolgozóival, és hogy felerősítsék azoknak a hangját, akiknek problémáit nem akarja meghallani a hatalom. A Diákok, most vagy soha! eseménye is hozzájuk csatlakozik, ők már 2-kor találkoznak a Független Diákparlament molinója alatt a Hősök terén.

Rovatok