Index Vakbarát Hírportál

Az Uber-szimpatizáns taxicég önként bekötné központját a NAV-ba

2016. március 11., péntek 06:43 | aznap frissítve

Miközben újabb taxisdemonstráció zajlott csütörtökön az Uber ellen, az egyik sárgataxis társaság arról akarja meggyőzni az adóhatóságot, hogy az amerikai központú közösségi személyszállító cég által kialakított rendszer magyarországi adoptálása hatalmas plusz bevételt hozhatna a költségvetésnek, és minimálisra csökkentené az utasok kárára történő csalások veszélyét.

A Green Taxi eddig sem rejtette véka alá, hogy a többi fővárosi taxis céggel ellentétben, szimpatizál az Uberrel.

Az elektromos autóflottát működtető társaság azt tervezi, hogy felajánlja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy az online pénztárgépekhez hasonlóan a cég központját is kösse be az ellenőrzési rendszerébe.

Lévay Örs vezérigazgató az Indexnek azt mondta, nagyon sokat lehetne egyszerűsíteni az ellenőrzésen.

Ma egy, a szabályozásnak mindenben megfelelő budapesti taxit fel kell szerelni taxiórával, tabletes csendes címkiadó rendszerrel, kártyalehúzóval, és ehhez az idén még hozzájön az online pénztárgép is.

Az Uber és a Green Taxi hasonló elven működő rendszerében egyetlen okostelefonon vagy tableten futó alkalmazás segítségével is tökéletesen rögzíthetők az utazási tarifák, visszakövethető, ellenőrizhető a számlázás és a kártyás fizetés.

A viteldíjak regisztrálásra kötelezően használt jelenlegi eszközök esetében általános gyakorlat, hogy a sofőrök megbuherálják a taxiórát.

A budapesti piacon működő néhány száz taxis hiéna a valós fuvardíjnál sokkal nagyobb összegeket szed be az utasoktól, főként a külföldi turistáktól, lejáratva ezzel az egész iparágat. A sofőrök szélesebb köre buherál viszont azért, hogy ne kelljen adót fizetni. Ha az utas nem kér számlát, vagy nem kártyával fizet, egy megfelelő kód beütésével az órából utólag kitörlik a fuvarokat. Bár az utasnak ez közvetlenül nem okoz kárt, de az adófizetés elmarad.

Lévay Örs szerint a taxisok túlnyomó többsége a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) jelentkezett be. A fuvarok kiütésével elkerülik az áfa fizetési kötelezettséget, így becslések szerint csak Budapesten évente 7 milliárd forint körüli áfabefizetéstől esik el a költségvetés.

A vezérigazgató szerint ezeket a visszaéléseket gyakorlatilag megszüntetné, ha a NAV nem a taxisokat, hanem a cégek központjait ellenőrizné. A Green Taxi - és a többi budapesti taxitársaság - diszpécserrendszereit ma is hitelesíttetni kell. Ezek bekötésével a NAV minden egyes fuvar minden információját nyomon követheti.

A Green Taxi a maga részéről kész azonnal önkéntes alapon bekötni magát az adóhatósághoz – mondta Lévay, hozzátéve, hogy ezzel egy átfogó rendszer kifejlesztéséhez is referenciaadatokat szolgáltatnának.

Mint ismert, a januári taxis demonstráció után a hatóságok az Uber rendszerére szálltak rá. A NAV a napokban jelentette be, hogy nyomozást indított az Uber ügyében.

Rovatok