Index Vakbarát Hírportál

Egy államtitkár szerint 10 nap alatt le tudjuk zárni a román határt

2016. március 11., péntek 21:56

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint még nem lehet tudni, hogy szükség lesz-e a magyar-román határon kerítés építésére. De ha igen, Magyarország tíz nap alatt képes felépíteni.

Tuzson Bence a köztévé péntek esti műsorában arról is beszélt, hogy már 80 milliárd forintot költött a magyar állam az elmúlt évben a menekültválság kezelésére. Mindeközben mindössze 3 milliárd forintot kapott az ország az Európai Uniótól.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a migránshelyzet kezelése ugyanakkor folyamatos kiadásokat jelent. Az elkövetkező időszakra 7 milliárd forintot különített el a kormány védekezési célra.

Az Index épp pénteken írta meg, hogy ez az összeg, miután a kormány szerdán elrendelte a menekültügyi válsághelyzetet, viszonylag könnyen, például a közbeszerzések mellőzésével költhető el. Más kérdés, hogy azt sem tudni, a kormány törvényesen hirdette-e ki a válsághelyzetet – amiről Lázár János korábbi szavai szerint a „jobb félni, mint megijedni” elv alapján döntöttek –, és van rá esély, hogy soha nem is fogjuk megtudni.

Rovatok