Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP kiharcolná, hogy a tanárok törvényesen sztrájkolhassanak

2016. március 19., szombat 15:58

Az MSZP egyeztetést kezdeményez a szakszervezetekkel, és már a jövő héten olyan törvénymódosítást nyújt be, amelynek révén legitim módon lehet csatlakozni a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás sztrájkjához - közölte Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a párt választmányi ülése után tartott sajtótájékoztatón. 

Tóbiás József az MTI szerint azt mondta, a szakszervezetek szeretnének szolidárisak lenni, de ezt jelenleg megakadályozza a munka törvénykönyve, amely lehetetlenné teszi a sztrájkot. Legitim megoldást szeretnének találni erre - ismertette az egyeztetések célját. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatalom fenyegesse azokat, akik csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez.

Botka László közölte, a választmány egyhangúlag meghozott döntéssel elrendelte a párt kétévente esedékes felmenő rendszerű tisztújítását, a párt vezetőségét megválasztó kongresszust június 25-re hívták össze.

A párt előtt álló tisztújítás azért fontos, mert az új elnököt, választmányi elnököt és elnökséget két évre választják meg a küldöttek, vagyis a 2018-as választásokon ez a vezetés fog harcba szállni, és nem mellesleg ezek a vezetők szerepelnek majd a választási lista elején. Vagyis igazából a 2018-as biztos képviselői mandátumokért zajlik a csata. Itt foglalkoztunk részletesen az elnökválasztás esélyeseivel.

Rovatok