Index Vakbarát Hírportál

Megsértődött a fideszes államtitkár, mert megkérdezték valamiről

2016. március 21., hétfő 08:28

Csak jelezd a szerkesztőségben, hogy neked nem adok interjút többet

− mondta a fideszes Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár a Hír Tv munkatársának, aki egy korábbi önkormányzati bérléséről kérdezte.

A Hír Tv anyagából kiderült, hogy Bitay 2009-től négy éven át bérelt Inárcson egy 101 négyzetméteres önkormányzati lakást, amelyet az igénylés után azonnal megkapott az önkormányzattól, miközben más családok éveket várnak egy ilyen lehetőségre. Ráadásul egy helyi ingatlanos szerint ezeket a lakásokat a piaci ár alatt szokták bérbe adni, leginkább rászorulóknak.

Bitay 2009-ben a Fidesz-frakció titkára volt, majd egy éven belül a Belügyminisztérium politikai főtanácsadója lett. Ezen tisztségek alatt bérelte az önkormányzati lakást. A Hír Tv kérdésére azt mondta: „Külön szerettünk volna költözni, és egy ilyen településen sajnos nincsenek lakások, egy családi házat megvásárolni akkor nem tudtam volna, építeni nem tudtam volna, ezért igénnyel fordultam az önkormányzathoz, és ha emlékeim nem csalnak, akkor négy éven keresztül egy rendes bérleti szerződés keretében, havi bérleti díjért béreltem a lakást, amit egyébként fel is újítottam.”

A válaszából nem tudjuk meg, milyen bérleti díjjal kapta meg a lakást, de a Hír Tv anyagából kiderült, hogy a felújítás többek között a légkondicionáló beszerelését jelentette, ráadásul Bitay megpróbálta elérni az önkormányzatnál , hogy annak költségét vonják le a bérleti díjból. Ezt a képviselő-testület végül visszautasította.

UPDATE: Időközben olvasónk megküldte nekünk a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, a lakás előző lakója − valószínűleg rászorultsága miatt − támogatásként kapta meg az önkormányzati bérlakást. A bérleti szerződése 2009. december 31-én járt le, a képviselő-testület pedig megszavazta, adják Bitaynak 60 ezer forintos havi bérleti díjért, mivel ő egy fiatal ügyvéd, aki egyedül szeretne lakni, amíg fel nem épül a családi háza.

Az önkormányzati lakás használata alatt felépült az a bizonyos saját családi ház is, amibe 2014-ben költözött be Bitay, derül ki a tévés anyagból. Az LMP-s Sallai Róbert Benedek szerint különösen inkorrekt, hogy Bitay maga kiabálja más képviselőkre, például Sallaira, hogy mit bérel az önkormányzatnál – ami szerinte ráadásul nem is volt igaz –, miközben ő maga évekig élt ezzel a lehetőséggel.

Abszolút inkorrekt, hogy engem megpróbáltok belekeverni... ennyit nem találtok rajtam, mert nem csinálok... csak jelezd a szerkesztőségben, hogy neked nem adok interjút többet

− mondta Bitay a Hír Tv-nek a nyilatkozata után.

Rovatok