Index Vakbarát Hírportál

A tüntető tanárok meghirdették a sztrájkot

2016. március 22., kedd 17:34

Éjfélkor lejár a Tanítanék Mozgalom kormánynak adott ultimátuma, és mivel nem érkezett bocsánatkérés, nem fogadták el a Civil Közoktatási Platform 12 pontját, és a kormány nem ült le tárgyalni az alternatív tanári kerekasztallal, meghirdették a március 15-én beharangozott sztrájkot. 

A többek között Pukli István nevével fémjelzett mozgalom március 30-án reggel 8 és 9 óra között egy óráig szünetelteti a munkát. Mivel a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé a sztrájkot, ezért az akciót polgári engedetlenségnek nevezik, és arra kérnek "minden velük szolidáris állampolgárt, hogy a saját eszközeikkel fejezzék ki a támogatásukat". 

Március 15-én a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumot igazgató Pukli a Parlament előtt bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort az elmúlt évek oktatáspolitikájáért. Orbán ezután azt mondta a Népszabadságnak, hogy "én úgy vettem, hogy ez egy tréfa, olyan viccesen hangzott". 

Palkovics László közoktatásért felelős államtitkár pedig arra kérte a mozgalom szervezőit, hogy "senkit se buzdítsanak törvénysértésre", ugyanis nem állnak fenn a jogszerű sztrájk törvényi feltételei.  

Rovatok