Index Vakbarát Hírportál

Magas terrorkészültség lépett életbe Magyarországon

2016. március 22., kedd 11:06

A 2-es fokozatú terrorkészültséget léptette életbe a magyar kormány a kedd reggeli, legalább 21 halálos áldozatot követelő brüsszeli merényletek nyomán. A tavaly novemberi, párizsi merényletek után eggyel enyhébb, hármas fokozatot rendeltek el Magyarországon. A keddi merényletig ez a fokozat volt érvényben.

A terrorkészültségről a kormányfő dönt. Orbán Viktor döntése alapján a belügyminiszter bejelentette:

Pintér Sándor bejelentése szerint a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

Megszállta a TEK a repteret

A pályaudvarokon már korábban erősítettek

Az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Az országos rendőrfőkapitány, Papp Károly elmondta, a pályaudvarokon már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Elmondása szerint folyamatos az egyeztetés a társszervekkel, ennek függvényében döntenek a további intézkedésekről.

A terrorkészültségi intézkedéseket tavaly novemberben szabályozta újra a kormány. A határozat alapján vált létrehozhatóvá a terrorellenes koordinációs bizottság, és alakult ki a terrorkészültségi fokozat négy szintje.

A határozat kiterjed a Belügyminisztérium (BM) érintett szerveire, az Alkotmányvédelmi Hivatalra, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatra, az Információs Hivatalra, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, a TEK-re, az Országos Rendőr-főkapitányságra, a Nemzeti Védelmi Szolgálatra, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központra, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalra, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára, valamint több minisztériumra. (MTI, borítókép: Ujvári Sándor)

Rovatok