Index Vakbarát Hírportál

Az érpataki polgármester járőrözhet minden jobbikos településen

2016. március 23., szerda 14:56

Minden jobbikos vezetésű településre kiterjesztik a Tiszavasváriban bevezetett, Rend és tisztesség nevű programot – jelentette be Volner János, a párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A Rend és tisztesség program keretében Érpatak jobbikos polgármestere, Orosz Mihály Zoltán és szervezete, a Becsület Légiója járőrözik Tiszavasvári cigánytelepein, amivel az áramlopásokat, az uzsorát és a drogozást akarják visszaszorítani. Az Abcúg beszámolója szerint a járőröző jobbikosok kézi kamerával filmre vesznek bárkit, akit valamiért gyanúsnak találnak, és feljelentéseket tesznek a rendőrségen. Ennek hatására a program novemberi kezdete óta már 300 házból kötötték ki az áramot a cigánysoron a járőrözők feljelentései miatt. 

A programnak Volner elmondása szerint az érpataki modell terjesztésén, vagyis a cigánytelepeken járőrözésen és a helyiek zaklatásán kívül még az is a célja, hogy elszámoltassák az előző városvezetések korrupciós ügyeit. 

Volner értékelése szerint a program nyomán „drámaian javultak" a közállapotok Tiszavasváriban. 

Azt is elmondta, hogy

ha a Jobbik kormányra kerül, az egész országban bevezetik a modellt.

Ahogy arra az Abcúg emlékeztet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a  program fő célja valójában „az önkényes, az emberi szabadságjogokat teljes egészében negligáló rendpárti érpataki modell” helyi megvalósítása. A szervezet már eljárást kezdeményezett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál Tiszavasvári önkormányzata ellen, mert szerintük egyértelmű, hogy általános rendfenntartásra, razziázásra kérte fel az önkormányzat a szélsőséges és jogellenes intézkedéseiről ismert érpataki polgármestert. A TASZ beadványa szerint

az önkormányzat már azzal emberi méltóságot sértő magatartást, vagyis zaklatást valósított meg a helyi telepi romákkal szemben, hogy együttműködési megállapodást kötött olyan személyekkel, akikről nyilvánosan hozzáférhető információk alapján köztudomású, hogy rendszeresen fejtenek ki emberi méltóságot sértő, zaklató tevékenységet túlnyomórészt romák által lakott szegénytelepeken.

Rovatok