Index Vakbarát Hírportál

Öt év után eltemetik a Dunába lőtt zsidók maradványait

2016. április 5., kedd 11:34 | aznap frissítve

Ahogy azt február végén megírtuk, fél évig tartó, többoldalú egyeztetés után eldőlt, hogy a Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a 2011-ben a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat.

Akkor azonban még nem volt tudható, hogy bár a maradványok nagy részéről kiderült, hogy azok zsidó származású embereké, akiket minden bizonnyal a vészkorszak alatt nyilasok lőttek a Dunába, a szertartás nem a zsidó hagyományok alapján történik majd, hanem ökumenikus szertartás keretében helyezik őket végső nyugalomra április 15-én. 

A Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI)  igazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ügyet az hátráltatta öt évig, hogy a vizsgálatok szerint nem csak zsidók maradványait találták meg. Mint mondta, a NÖRI Miniszterelnökséggel egyeztetett álláspontja az volt, hogy a Fiumei úti nemzeti emlékhelyen legyenek eltemetve az emberi maradványok, ezért került az ügy az illetékes Főpolgármesteri Hivatalhoz. Az általuk megszervezett egyeztetéseken végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy zsidó temetőben helyezik a maradványokat végső nyugalomra, azonban ökumenikus szertartás keretében.

A szertartást a NÖRI és a Mazsihisz közösen szervezi meg, azon részt vesznek majd a zsidó felekezetek mellett a keresztény történelmi egyházak képviselői és Balog Zoltán miniszter is. Radnainé Fogarasi Katalin szerint

ezzel pedig méltó módon oldódik meg egy több éve fennálló, méltatlan helyzet.

Frissítés: A NÖRI igazgatójának állításával szemben a temetési szertartás nem ökumenikus lesz, hanem minden a zsidó vallásjog szerint fog történni, azaz mind az előkészítés, a temetői imák, a temetési szertartás a BZSH rabbiságának útmutatásai alapján fog történni - közölte az Indexszel Radnóti Zoltán rabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke kedd délután. Mint írta, "a zsidó szertartás mellett szólni fog két másik egyházfi és egy miniszter, ám egyik sem imádkozik, hanem mindösszesen részvétét fejezi ki, és biztosítja a zsidó közösséget és Magyarország lakosságát, hogy elítél minden másik ember ellen irányuló cselekedetet".

Rovatok