Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Félidőben változatlanul vezet a Fidesz

2016. április 6., szerda 09:37

A 2014-es parlamenti választással közel azonos eredmény születne egy most vasárnapi voksoláson – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, melynek apropója, hogy épp két éve tartották a rendszerváltás utáni hetedik országgyűlési választást Magyarországon. „A centrális erőtér megléte továbbra is biztos alapot jelent a polgári kormányzásnak” – fogalmaz a közlemény kitérve arra is, hogy az ellenzéki erőknek az egyértelmű protesthangulat hiánya és a belső megosztottság okoz tartós problémát.

A közvélemény-kutatás alapján egy most vasárnapi választáson a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fidesz-KDNP 41, a baloldali pártok együttesen 27 (az MSZP 12, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2), a Jobbik 24, az LMP 5, míg az egyéb pártok összességében 3 százalékot szereznének. 2014 áprilisában a belföldi listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együttesen 26, a Jobbik 21, az LMP 5, míg az egyéb pártok összességében 4 százalékos eredményt értek el. Vagyis a Nézőpont szerint a kormánypártok egy most vasárnap esedékes választáson újból kétharmad-közeli eredményt szerezhetnének.

„Mindez alapján a jelenlegi magyar politikai rendszer kimondottan stabilnak tekinthető. A kormány a következő két évben is stabil támogatói bázisra támaszkodva tudja végrehajtani programját, melynek fókuszában a polgári életminőség és a középosztályosodás további erősítése áll” – fogalmaz a közlemény.

Rovatok