Index Vakbarát Hírportál

Kövér lesz a következő államfő?

2016. április 7., csütörtök 06:59

Áder János nem akarja folytatni mandátuma jövő évi lejárta után, de a Fidesz Schmitt Pálhoz hasonló, politikailag súlytalan figurát sem akar az államfői székben látni, így egyre többekben felmerült, hogy Orbán Viktor Kövér Lászlót javasolhatja következő köztársasági elnöknek – írta a Hvg.

A hetilap szerint azonban ez a parlament házelnökének, a Fidesz választmányi elnökének felfelé buktatása lenne, amivel az ellentmondásos megítélésű Kövér maradék befolyását is elveszítené a kormánypárton belül.

Pedig a párt 1. számú tagkönyvének birtokosa az utolsó ősfideszes, aki még pozícióban maradt Orbán mellett, ennek megfelelően ő az utolsó, aki még nyíltan megmondja a véleményét a kormányfőnek – anélkül, hogy lojalitása megkérdőjeleződne.

Bár elsősorban karcos megnyilatkozásairól, a 2002-es választás elvesztésében döntő szerepet játszó, erősen felfújt "köteles beszédéről", az ellenzék megregulázását célzó szabályokból ítélve Kövér keményvonalas antiliberálisnak látszik – az Orbán melletti szereposztásban gyakran eljátszva a rossz rendőrt – valójában sokszor ő állt ki a klasszikus liberális szabadságjogokért a kormányfővel szemben – állította a Hvg-nek egy fideszes forrás. 

Kövérnek nem tetszett a halálbüntetés visszaállításának felvetése, az információs jogok korlátozása a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzköltése kapcsán – bár a Kúrián végül elkaszált törvényt megszavazta –, és fenntartásai voltak a terrorfenyegetettség kapcsán a kormány jogköreit szélesítő alkotmánymódosítás tervével szemben.

Állítólag Orbán és Kövér már beszéltek arról, hogy a házelnök átülhetne az államfői székbe – Schmitt lemondása után ideiglenesen már betöltötte ezt a posztot – és a dilemmát már Kövér is többször megemlítette beszélgetőpartnereinek.

Nyíltan azonban senki sem beszél a tervről, amíg ezt Orbán nem teszi meg, addig azok sem merik, akik szívesen látnák a párttól nagyobb távolságra Kövért. Hogy ezek kik lehetnek, az sejthető abból, ahogyan Kövér az urizáló fideszesekről beszél, és ahogyan Habony Árpád térhódításához viszonyul, de abból is, ahogyan Lázár János csörtézett a párt öregjeivel, beszólva Pokorni mellett Kövérnek is.

Kövér politikai súlya az elmúlt évekhez képest más jelleget adna az államfői posztnak, ám a diplomáciai protokolltól való idegenkedése, nyelvtudásának hiánya okozhat kellemetlenségeket, ahogyan nemzetpolitikai elképzelései is, amelyek miatt könnyen konfrontálódhat a szomszédos országokkal.

Rovatok