Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten benyújtja a kormány a terrorellenes törvénycsomagot

2016. április 12., kedd 13:06 | aznap frissítve

Továbbra is jó esély van arra, hogy a Belügyminisztérium terrorellenes törvényjavaslat-csomagja akár az összes párt támogatását élvezze - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a minisztériumban tartott újabb ötpárti egyeztetés után.

Fidesz: Már csak minimális jogi aggályok vannak

Gulyás szerint konstruktív szakmai egyeztetést folytattak a pártok képviselőivel és a szakértőkkel, a BM javaslatcsomagjáról még egy szakmai egyeztetés lesz. Reméli, hogy ott már azokra a minimális jogi aggályokra is megnyugtató választ kapnak az ellenzéki politikusok, amelyek még felmerültek, és egységes döntéssel megszülethetnek azok a törvénymódosítások, amelyek Magyarország biztonságának szavatolása érdekében szükségesek.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára szerint a szakmai, szakértői szintű egyeztetés után várhatóan jövő héten nyújtja be a kormány a törvényjavaslatot, amit az április 25-i héten kezdhet tárgyalni az Országgyűlés.

Az államtitkár beszámolója szerint a Büntetőtörvénykönyv módosítása ügyében, a gyülekezési joggal kapcsolatban és a védelmi beszerzések terén is elfogadták ellenzéki javaslatokat, aggályokat.

MSZP: Nem támogatjuk

Ezzel szemben az MSTP-s Molnár Zsolt az egyeztetés után azt mondta, hogy a párt nem támogatja jelen formájában a javaslatcsomagot. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke szerint bár a BM új javaslata elhagy néhány korábban kifogásolt pontot, továbbra is vannak azonban megoldatlan kérdések - ezért kezdeményezte az MSZP, hogy szerdán újabb szakmai egyeztetést tartsanak a javaslatcsomagról. A szocialisták ezt követően alakítják ki végleges álláspontjukat.

Jobbik: Optimistán várjuk a szakmai egyeztetést

Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja szerint optimistán várják a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagjáról folytatódó szakmai egyeztetést. A politikus pozitívan értékelte a tanácskozást, mivel az ellenzéki javaslatok döntő hányadát elfogadta a BM, és ígéretet kaptak arra, hogy azokat beépítik a javaslatcsomagba.

A Jobbik által kifogásolt három pont közül kettő - a tömegrendezvények tiltása és a védelmi beszerzésekről szóló passzus - "úgy néz ki", hogy kikerül a javaslatból. Ugyanakkor továbbra is kifogásolják, hogy a javaslat szerint a titkosított kommunikációt biztosító cégek és szolgáltatók felelősségre vonhatók lennének. Mirkóczki Ádám ezért azt kérte, hogy ezt a részt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal is nézessék át.

LMP: Több LMP-s javaslat is bekerült a csomagba

Schiffer András, a párt frakcióvezetője szerint Pintér Sándor belügyminiszter a lényegi pontokon elfogadta a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagjával kapcsolatos kifogásokat. Pozitívumként értékelte, hogy az LMP több javaslata bekerült a terrorellenes csomagba.

Ezeken felül a legtöbb passzusnál a szükségesség, arányosság elvét kérték számon - jegyezte meg Schiffer András, hozzátéve: ha ezeket az elveket végigvezetik a BM törvényjavaslatán, akkor elfogadható lesz számukra.

Rovatok