Index Vakbarát Hírportál

Amerika elmondta, mely országokkal van baj a világban

2016. április 13., szerda 22:27

 Egyre több támadás éri a demokratikus értékeket a világon, írja az amerikai külügyminisztérium éves összefoglalójában John Kerry. A külügyminiszter szerint ez a világ vezetésének válságát jelzi, írja az MTI.

A szerdán megjelent dokumentum több olyan országot is felsorol, ahol a kormányok alapvető emberi jogokat sértenek. 

 "A világ minden országában látunk olyan trendeket, amelyeknél állami vagy nem állami szereplők a civil társadalom, a média vagy az internet szabadságát igyekeznek csökkenteni, el akarják nyomni az ellenzéki hangokat, és a legextrémebb esetekben embereket ölnek, és üldöznek el otthonaikból." - idézte Kerryt a Daily Mail.

A jelentés természetesen felsorolja az összes diktatúrát, és háborús káoszba született országot. Többek közt Afganisztánt, Iránt, Észak-Koreát, Kubát, Líbiát.

A listán rajta van Oroszország, ahol az ellenzék és a civil társadalom kemény elnyomását, és az Ukrajna elleni akciókat említi. 

De említi az amúgy szövetséges Törökországot, ahol a terrorellenes törvények leple alatt elnyomják a szabad sajtót és az ellenzéket, továbbá államosítanak bizonyos üzletágakat.

Franciaországot az MTI szerint azzal vádolja a dokumentum, hogy megerősödött az iszlámellenesség, az antiszemitizmus, valamint bírálja Párizst a migránsok elleni durva rendőri fellépésért.

Rovatok