Index Vakbarát Hírportál

Levonják a sztrájkoló tanároktól az aznapi bért

2016. április 13., szerda 16:25 | aznap frissítve

Hazugsággal vádolja az Emmi államtitkárát a pedagógusok szakszervezete, és folytatják az április 20-ára meghirdetett egész napos sztrájk előkészítését. Előzőleg a KDNP-s Rétvári Bence államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta, hogy egy 2013-as megállapodásban a sztrájkbizottság lemondott a munkabeszüntetés jogáról bizonyos változtatásokért cserébe.

A kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága között 2013-ban létrejött megállapodásban valóban szerepel, hogy a sztrájkbizottság lemond a sztrájk megszervezéséről, de az kizárólag az akkori megállapodásban foglaltakra vonatkozik - írták a szakszervezeti vezetők. Szerintük a jelenlegi sztrájkköveteléseket a 2013-ban kötött megállapodás nem tartalmazza, így a mostani sztrájknak nincs akadálya, a sztrájk jogszerű.

Az Emmi szerint azoktól, akik részt vesznek a sztrájkban, levonnak egy napra eső munkabért. Ennek összegét a távolléti díjra vonatkozó szabályok szerint kell meghatározni. Az akcióhoz csatlakozók az intézményben nyilvántartott, aznap rájuk irányadó munkaidő terhére vesznek részt a sztrájkban, pedagógusok esetén a kötött munkaidőre vonatkozó rendelkezések figyelembevételével - írták.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár több órás egyeztetést követően pedig aláírta a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőivel az egynapos sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodást. 

Ennek értelmében a gyermekek és a szülők érdekeit szem előtt tartva minden diák mehet iskolába és egyéb köznevelési intézménybe április 20-án. „Sztrájkolni mindenkinek van joga, de ahhoz nincs, hogy a gyerekek életét ellehetetlenítse, a kormány ezért tartotta szükségesnek, hogy a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldják" - olvasható a közleményben. A pedagógusok sztrájkbizottsága elfogadta a kormány javaslatát, írja az MTI.

Rovatok