Index Vakbarát Hírportál

Év végéig biztosan marad a Határ úti balkánskanzen

2016. április 15., péntek 07:12 | aznap frissítve

Évtizedekig élő Balkán volt a Határ úti busz-, metró-, villamosállomás. Nem kell bemutatni különösebben, az ott élőknek semmiképp, az áthaladók pedig szintén nagyon sokan vannak, hiszen legalább négy budapesti kerület használja a teret. Kétségtelenül volt egy hangulata, Mondik Noémi egy fél karriert köszönhet a térnek, ettől függetlenül a felújítása folyamatos téma volt.

Végül 2014-ben született döntés a felújításról, amelynek első szakasza 2015 végén be is fejeződött. Ám néhány nyakasabb bódétulajdonos miatt most olyan lett, mint egy balkánskanzen: a felújított tér közepén, rácsokkal körülvéve, mutatóban ottmaradtak a lepattant bódék, amelyek perek másodfokú ítéletére várnak, hogy végképp eltűnjenek. Addig tökéletes kontrasztot mutatva a tér múltja és jövője között.

A majdnem végső tervekről 2015-ben  mi is beszámoltunk ebben a cikkünkben, érdemes összehasonlítani a látványtervekkel a jelenlegi állapotokat.

A tér újkori történetét elég 2013-tól számolni: dr. György István főpolgármester-helyettes vezetésével munkacsoport jött létre, amely megkezdte a tér felújításának tervezését, valamint a felújításhoz szükséges anyagi forrás előteremtését, hogy a valódi munkálatok minél hamarabb megkezdődhessenek. Az első ígéretek még 2014 elejéről szóltak, és ha ez nem is jött össze, a látványtervek elkészültek, amiből kiderült: bódék nem nagyon lesznek a téren. Ennek megfelelően 2014-re már meg sem hosszabbították a bérleti szerződéseket a bódékat egyébként évtizedek óta bérlő cégekkel.

A bódétulajdonosok szerették volna elérni, hogy a felújított téren ők bérelhessenek majd vagy ugyanott, vagy egy esetleg kifejezetten erre a funkcióra kialakított boltrészben. Erre azonban nem kaptak ígéretet, ezért perelni kezdtek. Azok lezárultáig pedig úgy marad a tér, ahogy a képeken látszik. Kérdésünkre a BKK úgy fogalmazott: „a vállalkozó az 1. részteljesítéséhez tartozó (azaz a pavilonok által nem érintett) kivitelezési munkákat szerződés szerint, maradéktalanul teljesítette. A beruházás azonban a bódék miatt nincs kész állapotban.

Az egyik leglátványosabb pillanat egyébként az volt, amikor az egyik szerencsétlen bódétulajdonos reggel még beállt az autójával a bódéhoz, de  délutánra úgy körbebontották, hogy nem tudott kiállni

A Határ úti végállomás területe részben a IX. kerületé, részben Budapest fővárosé, így e két kerület illetékes a peres ügyekben. A felújításért pedig a BKK felelős. Tőlük tudjuk, hogy a kiürítés iránt indított per első fokon lezárult, az ítélet értelmében a pavilontulajdonosok a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterület kiürítésére kötelesek. A fellebbezés miatt azonban másodfokú tárgyalás lesz az ügyben idén, május elején.

Nem tudni pontosan, hány ilyen per van most folyamatban, egy tavalyi Népszabadság-cikk két perről tesz említést, a BKK hivatalos válaszában csak annyit ír: az érintett cégek száma tíz alatt van. Megpróbáltunk ilyen cégeket elérni. A téren található gyrosos alkalmazottja tört magyarsággal csak annyit mondott, a tulajdonos orvos, nehéz elérni. Megköszönve segítségét a szomszédos sátras zöldség-gyümölcs-édesség „üzletben” érdeklődtem: itt visszahívást ígértek, nem történt meg.

Szintén a BKK-tól tudjuk, hogy a  beruházásban nincs benne új bódék építése, de egy „kereskedelmi épület későbbi megvalósításának lehetőségét bekészítették”. A korábbi bódék tulajdonosainak alanyi jogon nincs lehetőségük itt bérelni, mivel nem rendelkeznek érvényes területhasználati szerződéssel.

Így most a kiállítási tárgyként körülzárt, lepattant bódék ott állnak a felújított téren, ahol nyáron még egy szökőkút is beindulhat. A másodfokú tárgyalás májusban lesz, a tér felújításának végleges befejezése pedig a BKK szerint az év végére várható leghamarabb. 

Rovatok