Index Vakbarát Hírportál

200 százalék por volt Szegeden

2016. április 22., péntek 11:02

24 órás átlagban nem érte el a tájékoztatási szintet a légszennyezettség mértéke Szegeden a vasárnapi-hétfői tűz füstje miatt, de mindkét napon órákon át nagyon magas volt a károsanyag-tartalom a levegőben, és az egész megye szenvedett ettől - írja a Délmagyar.hu

Autógumi és lomhulladék égett a város szélén, a DÉLÉP Ipari Parkban több mint 24 órán keresztül. A vasárnapi fekete füst látszólag elszállt a város felett, másnap reggelre azonban fojtó szagra és opálos, füstös levegőre ébredtek a lakók, a szmog csak késő délutánra szállt fel. A kormányhivatal akkor közleményben adta ki: „a szagérzet nem párosul objektív mérhetőséggel, annak érzékelése ugyan kellemetlen, de nem jelenti azt, hogy a lakosság tényleges veszélyben lenne".

A Rózsa utcai mérőállomás adataiból derült ki, mindkét napon órákon keresztül nagyon magas volt a káros anyagok koncentrációja a levegőben. A legveszélyesebb anyag, a benzol értéke például hétfő reggel 7 és 9 óra között 2-ről 17 mikrogrammra ugrott fel köbméterenként. A benzol I-es kategóriájú veszélyes anyag. Bizonyítottan rákkeltő, elsősorban leukémiát okoz. Nem állapítható meg olyan mennyiségi szint, ami ne lenne egészségkárosító hatású.

A szálló por koncentrációja is hétfő reggel volt a legmagasabb a város levegőjében, csúcsidőszaka 10 és 13 óra között volt. A legkritikusabb órákban 112 mikrogrammnyit mértek egy köbméternyi Rózsa utcai levegőben – több kilométerre a tűzesettől. Ennek azért van jelentősége, mert a közelebb eső részeken valószínűleg ennél is magasabbak voltak az értékek.

A nitrogén-dioxid-szint már vasárnap 18 órakor megugrott, az előző órához képest duplájára, 22 órára pedig a délután mért érték nyolcszorosára - írja a Délmagyar. Éjszaka ez az érték visszatért alapállapotára, reggel 8 és 10 óra között viszont ismét visszaugrott az előző esti csúcsszintre. A nitrogén-dioxid és reakciótermékei csökkent tüdőfunkciót és különféle légzőszervi tünetek kockázatának növekedését okozzák.

 

Rovatok