Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet népszavazás Paksról

2016. április 25., hétfő 18:22

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB)  a paksi atomerőmű építésének leállításáról szóló népszavazási kérdést a testület a hétfői ülésén.

A kérdést Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt európai parlamenti képviselője nyújtotta be. A kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a Kormányt a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény megszüntetésének kezdeményezésére?

Az NVB az aláírásgyűjtő ív hitelesítését az alaptörvényre hivatkozva tagadta meg, amelynek rendelkezése szerint

nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről.

Mitől függ, hogy dönt az NVB?

A magyarázat azért érdekes, mert ugyanez az NVB nem talált kivetnivalót a kormány kvótákról szóló kérdésében, noha az is egy nemzetközi - EU-s - szerződésben rögzített témában kérdezi az állampolgárokat.

AZ NVB működéséről sokat elárul még a vasárnapi népszavazás körüli mizériában játszott szerepe: emlékezetes, hogy az NVB nem érezte kötelességének, hogy közbelépjen, amikor kigyúrt verőemberek akadályozták meg, hogy Nyakó István szocialista politikus leadja a népszavazási kérdését. Majd simán tovább engedte a fideszes polgármester feleségének, Erdősinének ilyen módon leadott népszavazási kérdését.

Rovatok