Index Vakbarát Hírportál

Természetvédelmi oktatóközpont lehet Mátyás király vadászkertje

2016. április 28., csütörtök 18:23

A XII. kerületi önkormányzat természetvédelmi oktatóközpontot alakítana ki a Hild József által tervezett egykori Fácán Nagyvendéglő épületében. A felújítást a Normafa-rehabilitáció keretében valósítanák meg, derül ki a Heti Válasz csütörtöki számából.

A Béla király út 59-61. szám alatti kései klasszicista épület évtizedek óta üresen áll. Mostanra annyira lepusztult, hogy a telket teljesen felverte a gaz, a födém beszakadt és az összes ablak betört. Ha pedig ez nem lenne elég, az utóbbi időben vaddisznók túrják fel a kertet.

Pedig valaha Buda egyik legelőkelőbb étterme és szállója volt az 1856-ban felépült Fácán Nagyvendéglő. Az I. világháborúig kedvelt budai kirándulócélpont volt, utána viszont szanatóriumot alakítottak ki benne, ahol a Horthy-család is többször megfordult. A kommunizmus alatt a Belügyminisztérium nézte ki magának a zugligeti ingatlant: kiképzőközpontot üzemeltettek benne. A rendszerváltáskor költözött ki a BM, azóta nem sikerült hasznosítani a patinás épületet.

A tervezett természetvédelmi oktatóközpontot a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve alakítaná ki a Hegyvidéki Önkormányzat. Egyelőre azonban nem biztos, hogy jut forrás a Normafa-rehabilitáció keretéből a projektre.

Rovatok