Index Vakbarát Hírportál

Porosenko: Birodalmi elmebaj az Ukrajna elleni agresszió

2016. május 8., vasárnap 15:47

Ezt a gyilkos háborút az orosz agresszor robbantotta ki birodalmi elmebajával és véres kezével. A gyilkosságok bűne csakis az ő lelkén szárad

- mondta az ukrán elnök, Petro Porosenko a második világháborús győzelem napján tartott beszédében, írja az MTI. Porosenko Facebook-üzenetben is megszólította az ország lakosait vasárnap, ott azt írta: "az egész civilizált világ arra törekszik, hogy a második világháború szörnyű tragédiája ne ismétlődjön meg újra".

Andrij Parubij, a parlament elnöke ünnepi üzenetében arra szólította fel az ukránokat, hogy "legyenek hazafiak, egyesüljenek az orosz agresszióval szembeni harcban, higgyenek az új győzelemben és Ukrajnának a civilizált európai államok közösségében megvalósuló boldog jövőjében". Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője pedig úgy fogalmazott: "az agresszort nem lehet megbékíteni, csak legyőzni", és "a civilizált világon múlik, hogy tovább vár az agresszor újabb lépésére, vagy ártalmatlanná teszi".

Ukrajnában idén másodjára emlékeznek meg a második világháború befejezéséről két napon át, azaz nemcsak május 9-én, mint korábban, hanem május 8-án is. Porosenko tavaly azt mondta: május 8-a ezentúl Ukrajnában a második világháború áldozatainak emléknapja, május 9-én, a győzelem napján pedig a "túlélőket ünnepelik". Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború befejeződésének napjáról. A volt szovjet térségben viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában azonban már május 9-e volt, idézi fel az MTI.

Rovatok