Index Vakbarát Hírportál

A francia és német nagykövet megmutatta, milyen egy idős házaspár

2016. május 18., szerda 09:06

Franciaország és Németország budapesti nagykövete vállalt egy nyilvános vitát kedden a két ország kapcsolatáról és Európa jövőjéről. A beszélgetésen megtudtuk, hogy van, aki tandemnek, más házasságnak tartja a két ország viszonyát, és hogy a diplomaták finoman is be tudnak szólogatni egymásnak.

Nem mindennapi esemény, hogy Európa két legerősebb országának nagykövete nyilvánosan is leül vitatkozni egymással Európa jövőjéről és a két ország szeszélyesnek mondható kapcsolatáról. A Francia Intézetben viszont kedd este egy könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésen vállalta a vitát Franciaország és Németország budapesti nagykövete.

Az esemény ritkaságát és fontosságát jelezte, hogy a közönség soraiban valóságos diplomáciai csúcs jött össze: a spanyol, az olasz, a svéd, a görög és ki tudja még, milyen nagykövetek hallgatták, mit is mond a két állam képviselője a jövőbeni tervekről.

Az apropó egy most megjelenő könyv volt. Philippe Gustin Franciaország egykori romániai nagykövete írt egy esszét, amelynek címében minden benne van: "Németország és Franciaország. Az európai motor újraindítása". Philippe Gustin a bevezető beszédében kerülte a diplomatákra oly jellemző finomkodást, és a két nagykövet jelenlétében megpróbált kifejezést találni a két ország kapcsolatára.

Eric Fournier francia nagykövet később azért nem hagyta szó nélkül ezt a megjegyzést, mert bár valóban találónak tartotta a párhuzamot, hiszen a két ország 60-70 éve "él együtt" (ki hogyan számolja), és a két ország kapcsolatában is előfordulhat "szerető, egy harmadik", de azért szerinte van gyenge pontja a metaforának.

Ennek ellenére az egész beszélgetés alatt a két nagykövet pontosan úgy viselkedett, mint egy idős házaspár: kedvesen felemlegették, milyen ügyekben elégedetlenek a másikkal. Válásról, szakításról szó sincsen, ám mindkét nagykövet oda-odaszurkált a másiknak, hogy miben kéne összekapnia magát. A német nagykövet, Heinz-Peter Behr pedig azzal is rájátszott az idős házaspár-párhuzamra, hogy kijelentette, "nem a mi generációnk tudja előbbre vinni a dolgokat", a fiatalokat kell biztatni, segíteni.

A francia nagykövet például három dologban hiányolta a szorosabb európai (tehát francia-német) együttműködést:

Heinz-Peter Behr német nagykövet az egész beszélgetés alatt egy nagy gesztust gyakorolt: "párja" tiszteletére végig franciául beszélt. Szerinte három fontos témában kellene mielőbb megtalálnia a konszenzust a két országnak.

  1. Lehetne egyszerűsíteni a biztonságpolitikát, terrorizmus elleni harcot. "Németországnak franciábbá kell válnia, önöknek több ebben a tapasztalatuk."
  2. A migráció kérdésében, a menekültügy kezelésében egyetértés kell. "Nem vagyunk távol, tudunk középen találkozni." A német nagykövet később azért megjegyezte, hogy tavaly a franciák sokkal kevesebb menekültet fogadtak be, mint a németek.
  3. A gazdasági kérdésekben, a társadalombiztosítás ügyében a német példát kellene követni. "Franciaországnak kellene németebbé válnia."

És a magyarokról mi a véleményük?

A nagykövetek a beszélgetésen tehát szabadon beszéltek a két ország politikájának hiábiról és erényeiről, de végig kerültek két kényes, de magyarok számára lényeges kérdést: lesz-e kétsebességes Európa és milyen résztvevőkkel, illetve hogy a magyarok EU-tagságáról mi a véleményük.

Ez utóbbi kérdést a közönségből valaki fel is tette. Elég aktuális volt, hiszen François Hollande francia elnök éppen kedden szólt be keményen Magyarországnak. Azt nyilatkozta, hogy "nem szeretne ilyen társadalmat", mint a magyar vagy a lengyel. Franciaország budapesti nagykövete ennél a pontnál elővette a jól megtanult diplomáciai fordulatot, és azt mondta: "nem Magyarország volt a témája a mai napnak, erről egy komplett vitát lehetne folytatni".

Rovatok