Index Vakbarát Hírportál

Százszor autózta körbe a földet a kormány

2016. május 20., péntek 07:35

Ötmillió kilométert autózott le tavaly 133 állami vezető a szolgálati kocsikon – írta a Népszabadság. A rekorder Potápi Árpád lett 107 ezer kilométerrel, bár a határon túli településekre is gyakran utazó nemzetpolitikai államtitkárnál érdekesebb a 90 ezer kilométert elért Soltész Miklós, aki 23 kilométerre lakik munkahelyétől. A parlamentbe a kormánypárt listájáról bekerült politikus, az Emmi államtitkára ebből 2015 minden egyes napján akár hatszor is megtehette az utat otthona és a minisztérium között. A lap kérdésére, hogy miből jött össze az egy híján kilencvenezer kilométer, Soltész közölte: „Dolgozom nemzetünk egyházi, nemzetiségi és civil közösségeiért.”

Tankolásban viszont Lázár János vezet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által kiadott adatok alapján. A miniszterelnökséget vezető miniszter négymillió forintért fogyasztott üzemanyagot 88 ezer kilométerre. Ennek alapján az ő Skoda Superb autója falánkabb a többi azonos típusú állami autónál, például Soltész kocsijánál, aki azonos távon csak 2,2 milliót költött üzemanyagra. De két helyettes államtitkár esetében a megtett kilométerek és a benyújtott számlák alapján ugyanilyen autók csak 5 és 4 litert pöfögtek el százon.

Lázár fogyasztása több, mint amennyi az Orbán Viktor és négy minisztere által használt Volkswagen Multivanoké, amelyekre 8-10 liter a jellemző. Kivéve Seszták Miklós kisbuszát: a fejlesztési miniszter alatt 13 liter ment el száz kilométerenként. A Miniszterelnökség Lázár autója kapcsán közölte: a miniszter eddig egy nagyobb fogyasztású benzines Skoda Superb Combit használt, ráadásul sokat ingázik otthona, Hódmezővásárhely és Budapest között, a út nagy részét autópályán teszi meg, „ahol az autó rendszerint több üzemanyagot fogyasztott.”

70 ezer kilométer feletti távot 15 politikus tett meg a szolgálati autóján 2015-ben, ebből ötnek budapesti lakása is van, így nem feltétlenül kell hosszú távon ingázniuk. A nagy távok arra utalnak, hogy a szolgálati autót munkán kívül is használják a politikusok, igaz, ezt nem tiltják a jogszabályok.

A szolgálati autó arra kéne, hogy...

  • 4501
    csak munkára használják
  • 1317
    megbízatása alatt szabadon rendelkezhessen vele
  • 1084
    nem kell szabályozni, mindenki használja lelkiismerete szerint

Rovatok