Index Vakbarát Hírportál

Migránsok halála a furgonban: egyelőre a nyomozati anyagot fordították le

2016. május 24., kedd 15:00

Még tart a nyomozás a tavaly nyáron az osztrák autópályán egy csempészjárműben megfulladt 71 menekült ügyében, írja az MTI.

AZ ORFK tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok által a múlt év végén megküldött csaknem hatezer oldalas nyomozati iratanyagot lefordították magyar nyelvre. A bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folyamatosan hajt végre nyomozati cselekményeket: gyanúsítottak folytatólagos kihallgatása, tanúk kihallgatása, adatok és egyéb iratokat beszerzése, értékelése és elemzése. Ezekről az eljárás érdekeire hivatkozva bővebb tájékoztatást nem kívánt adni a rendőrség.

Korábbi lapértesülések szerint az iratokból kiderült, hogy a csempészbandának az a része, amelyik a migránsok halálához is vezető utakat szervezte, irakiakból és afgánokból állt. A menekültek toborzásával és szállításuk lebonyolításával viszont bolgárokat bíztak meg a bűnszervezet vezetői.

Az ügyben egy ideig párhuzamosan nyomoztak a magyar és az osztrák hatóságok. Mivel azonban az esettel kapcsolatos több cselekmény is Magyarországon történt, valamint négy gyanúsítottat a magyar hatóságok vettek őrizetbe, az osztrák igazságügyi tárca hivatalos megkeresésben ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda már a tragédia felfedezésének napján az osztrák hatóságokkal párhuzamosan nyomozást rendelt el, ennek eredményeképpen két napon belül elfogták azt a négy bolgár és egy afgán állampolgárt, akik a bűnüggyel kapcsolatban összefüggésbe hozhatóak. Velük szemben jelenleg is zajlik a bűnszervezetben, üzletszerűen, a sértettek sanyargatásával elkövetett embercsempészés gyanúja miatti nyomozás.

Rovatok