Index Vakbarát Hírportál

A kormány közvélemény-kutatói már látják az új szociális népszavazást

2016. május 25., szerda 12:15

A magyarok csaknem négyötöde elutasítja a "kényszerbetelepítést"

- derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készült legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az ezer ember megkérdezésével, májusban készült telefonos felmérés alapján a kényszerbetelepítést a magyarok 77 százaléka már a plakátkampány beindulása előtt elutasította. A Századvég a múlt héten hasonló kvóta-elutasítási arányt publikált, Habonyék 82 százalékra mérték a "nem"-ek arányát. Azonban mindkét cég kutatását érdemes nagy fenntartással kezelni, mivel erősen kötődnek a kormányhoz. A Nézőpontról például nemrég derült ki, hogy a valódi közhangulatot csak a Fidesz belső használatra szánt VIP-felmérések mutatják meg.

Mivel a kvótareferendum időpontja még nem ismert, ezért a Nézőpont a részvételről csak egy becsléssel élt, miszerint a választók akár 62 százaléka szavazhat (egy ilyen aránnyal a referendum érvényes lenne).

A kormány népszavazási kérdése - melynek valódi ügydöntő szerepe nem lesz  - egyébként imigyen szól:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A kutatás összehasonlításként közli a 2008-as szociális népszavazás eredményét, akkor a résztvevők mindhárom kérdést ehhez hasonló arányban, a vizitdíjat és a tandíjat 82, a kórházi napidíjat 84 százalékban utasították el.

A Nézőpont a májusi pártpreferenciákat is mérte; eszerint a pártok támogatottsága nem változott érdemben áprilishoz képest: a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP-nek 30, a Jobbiknak 12, az MSZP-nek 9, a DK-nak 5, az LMP-nek 3, az Együttnek 2, a PM-nek pedig 1 százalékos a támogatottsága. Az összes választó körében pedig a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 27, az MSZP 11, a DK 7, az LMP 6, az Együtt 3, míg a PM és a Liberálisok tábora egyaránt 1-1 százalékon áll.

Rovatok