Index Vakbarát Hírportál

Negyven ország diplomatái reggeliztek együtt a Jobbikkal

2016. május 26., csütörtök 08:28

A párt külpolitikai terveiről, a néppártosodásról, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) kérdezték Budapestre akkreditált diplomaták a Jobbik elnökét, Vona Gábort és Gyöngyösi Mártont, a párt képviselőjét egy zárt körű eseményen. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a napokban, a sajtó kizárásával megtartott találkozón negyven ország nagyjából ötven diplomatája (köztük több mint tíz nagykövet) fogadta el a párt meghívását.

A lap megtudta, hogy a Jobbikkal hagyományosan jóban lévő külképviseletek – így az irániak, a törökök és az oroszok – mellett jelen volt a német követség egy nem magas rangú képviselője is. Ezt a német fél is megerősítette. Bár az Egyesült Királyság és Ausztria követségénél elv az, hogy a szélsőséges pártok eseményein nem vesznek részt, a párt külpolitikával foglalkozó szakemberei szerint a néppártosodás sikere, hogy a németek ezúttal elfogadták a meghívást. 

A Jobbik rendszeresen, nagyjából félévente tart a mostanihoz hasonló külpolitikai találkozókat. Azonban ennyire sok ország képviselője még egyszer sem volt jelen.

Rovatok