Higannyal szennyezett vietnami eredetű kardhalsteaket vont ki a forgalomból a Nébih. A riasztást az Európai Unió gyors vészjelző rendszerén (RASFF) kapta a hivatal a belga hatóságtól. A Seaboy márkanéven forgalmazott, 1 kg-os, vietnami eredetű fagyasztott termékből Magyarországra is érkezett. Egy másik RASFF hír szerint a vietnami hatóság fokozott ellenőrzéseket végez különösen a nehézfémekkel kapcsolatban tömeges halpusztulás miatt.
Szerencsére valószínűleg semmi baja nem lesz annak, akkor egyszer vagy rövid ideig ette a higanyos steakeket. A termékben a megengedett határértéket (1 mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1,22 mg/kg higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A kifogásolt szállítmány azonosítója: VN56911009, minőség-megőrzési ideje 2017. december 19. A Nébih azt kéri, ha valakinek otthon van az élelmiszerből, akkor ne egye meg.
A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb mérgező hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek.
A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban egyre dúsabb, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.