Index Vakbarát Hírportál

Perújítást javasol az ügyészség a Hunvald-ügyben

2016. május 30., hétfő 11:20

Perújítási eljárást kezdeményezett az ügyészség Hunvald György ügyében. Az MSZP egykori erzsébetvárosi polgármesterét kétszer ítélték el: 

Előbbi büntetését előzetes letartóztatása alatt Hunvald már leülte, utóbbi ítéletet pedig május elején helyezte hatályon kívül a Kúria. Az indoklás szerint a Szegedi Ítélőtáblán folytatott eljárás alatt a hivatal több hibát követett el, amikor nem kezelte ítéletként a korábbi Hunvald felmentéséről szóló döntést, mert szerintük ebben az esetben nincs ítélt dolog (jogi nyelven res iudicata). Mivel erre hivatkozva még egy eljárás indult, sérült az a jogi elv, hogy egy ügyet csak egyszer lehet tárgyalni, tehát vétettek a kétszeres eljárás tilalma ellen.

Az ügyészség hétfői közleményében másképp látja a Kíria május 2-i döntését. „A hatályon kívül helyezés okát azonban kizárólag az képezi, hogy a Hunvald Györggyel szemben folyamatban volt büntetőeljárásokat egyesíteni kellett volna bírósági szakban, ez azonban elmaradt. Erre egyébként a Kúria korábban fel is hívta a figyelmet, aminek eredményeként a Fővárosi Törvényszék az előtte folyamatban lévő ügy iratait meg is küldte a Szegedi Ítélőtáblának, a Szegedi Ítélőtábla azonban nem élt az egyesítés lehetőségével. Ez vezetett ahhoz, hogy Hunvald György cselekményeit a bíróságok két külön ítéletben bírálták el, és ezt tartotta a Kúria formai és nem tartalmi szempontból törvénysértőnek. Az ügyészség azért, hogy érvényt szerezzen Hunvald György büntetőjogi felelősségét jogerősen megállapító és őt szabadságvesztés büntetéssel sújtó ítéletnek, perújítási eljárást kezdeményezett.”

Rovatok