Index Vakbarát Hírportál

Elkaszálták a korrupcióellenes népszavazási kérdéseket

2016. június 9., csütörtök 19:25

Megtagadta három népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), írja az MTI. Mindhárom kérdést ugyanaz a magánszemély adta be.

Patyi András, az NVB elnöke a szerződésekben lévő személyes adatok védelmére hivatkozva javasolta, hogy tagadják meg a hitelesítést. Szerinte az is probléma, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének. Litresits András, az MSZP delegáltja hiába próbált azzal érvelni, hogy a kérdés lényege a közpénzzel gazdálkodás ellenőrzése, és lehetne olyan megoldást találni, amellyel a személyes adatokat védeni lehetne. A hitelesítés mellett szavazott Litresitsen kívül Bodolai László, az LMP, Borbély Andrea, a Jobbik és Lovas András, a KDNP delegáltja.

Patyi itt is a hitelesítés ellen volt, megint a személyes adatokra hivatkozott, és arra is, hogy szerinte a kérdés megtévesztő, mert azt sugallja, mintha nem lehetne hozzáférni a nem minősített adatokhoz. Ennek a kérdésnek a hitelesítését a bizottság egyhangúlag, 11 szavazattal tagadta meg.

Ennek a hitelesítését is egyhangúlag tagadták meg. Patyi az MTI szerint azzal érvelt, a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, például azért nem, mert a Btk. száma helyett véletlenül a nemzeti vagyonról szóló törvény számát adta meg. De Patyi szerint megtévesztő is, mert azt sugallja, mintha költségvetési csalást nem csak közpénzre lehetne elkövetni. Azt is felhozta a kérdés ellen, hogy a diszkrimináció tilalmába ütközik, mert indokolatlanul tesz különbséget az elévülésnél aszerint, hogy magánvagyonról vagy közpénzről van szó. 

Az NVB határozatait 15 napon belül lehet megtámadni a Kúriánál.

Rovatok