Index Vakbarát Hírportál

Republikon: nagyot zuhant a Fidesz-KDNP

2016. június 9., csütörtök 11:17

A Republikon Intézet közzé tette a májusi közvélemény-kutatása eredményeit. Jelentős változás, hogy a korábbi hónapok stabilitása után a Fidesz-KDNP népszerűsége 8 százalékpontot zuhant. Az intézet szerint ebből elsősorban a baloldal kisebb pártjai tudtak érdemben profitálni, de az MSZP és a Jobbik is erősödött:

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 3 százalékpontos esés után 27 szálakkal vezet, a második helyen holtversenyben 12-12 százalékkal az MSZP és a Jobbik áll.

A Republikon a pártpreferencia mellett azt is felmérte, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után. Eszerint a baloldali-liberális pártok kormányzását akarók (33 százalék) aránya némileg felzárkózni látszik a Fidesz kormányzását preferálókéhoz (41 százalék).

Más közvélemény-kutatók eddig megjelent májusi felméréseiben nem látszik hasonló elmozdulás. A Nézőpont, az Iránytű, a ZRI és a Publicus szerint is stabilan vezet a kormánypárt, bár ők eddig is alacsonyabbra mérték a támogatottságát, mint a Republicon múlt havi 51 százaléka. A Republikon saját áprilisi kutatásában még szintén nem mutatott érdemi mozgást, összhangban a többi intézettel.

Rovatok