Index Vakbarát Hírportál

Mielőtt elmennek a futball-Eb-re, még megszavaznak 26 törvényt

2016. június 13., hétfő 06:42 | aznap frissítve

Az idén elég korán, már június 13-án véget ér a parlament tavaszi ülésszaka, és rendkívüli ülésekre sem kell egyelőre számítani. Az ok elég prózai: elkezdődött a futball-Eb, és úgy hallottuk, annyi kormánypárti képviselő nézi a helyszínen a magyar meccseket, hogy a többsége sem lett volna meg a Fidesz–KDNP-nek.

Maga Orbán Viktor miniszterelnök is Franciaországban nézi a magyar mérkőzéseket, rögtön kedden a magyar–osztrákot Bordeaux-ban. Így aztán nem meglepő, hogy a törvényalkotási feladatokat lezárják hétfőn, és a jelenlegi tervek szerint őszig nem is hívják össze újra a parlamentet.

Az utolsó napra így viszont hatalmas törvényhozási dömping maradt, 26 előterjesztést fogadnak el a képviselők. Nézzük, melyek a leglényegesebbek!

A legfontosabb kétségkívül a 2017-es költségvetés elfogadása lesz. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a költségvetési javaslat április végi benyújtásakor „az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás büdzséjének” nevezte javaslatát, amely 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Bár a kormány több kulcsterületre is több pénzt juttat az ideinél, van egy csomó minden, amiből lefaragna. Ebben a cikkünkben szedtük össze ezeket.

Zárószavazást tartanak a kormány oktatási átalakítási javaslatáról is. Ennek leglátványosabb eleme, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyébe tankerületi központokat hoznak létre, és ezek átveszik az önkormányzatoktól az összes iskola működtetését. Megvalósul tehát az önkormányzati iskolák teljes államosítása.

Módosítják a polgári törvénykönyvet, és lehetővé teszik az úgynevezett szülőtartás behajtását. Vagyis bárki beperelheti majd a gyereket, hogy fizesse ki a szülője eltartására költött pénzt.

Várhatóan széles konszenzus mellett elfogadnak egy ellenzéki javaslatot is. A közéletből távozó Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a magyar érdekek védelmét erősítené a tervezett euroatlanti szabadkereskedelmi megállapodással szemben (TTIP). Ez nem a TTIP elutasítását jelenti persze.

Fideszes kezdeményezésre a képviselők

valamint több kulturális és energetikai módosítást is megszavazhatnak. Hosszú, gombnyomogatós nap lesz.

Rovatok