Index Vakbarát Hírportál

A minisztérium helyretette a Kúriát: rendben van a szabálysértési törvény

2016. június 15., szerda 19:21

Több mint 1500 szabálysértési bírósági ügy után a Kúria arra jutott, hogy át kellene dolgozni a területet szabályozó törvényt, mert évente több százezer ilyen ügyben hoznak ítéletet és nem megfelelő a jelenlegi gyakorlat. A legfőbb bírói testület joggyakorlat-elemző csoportjának véleménye szerint pontosításokra szorul a jogszabály például a rendkívüli jogorvoslatok, a megalapozatlanság jogkövetkezményei kapcsán.

De azt is észrevették, hogy a Magyar Közlönyben nem a parlament által elfogadott törvényt hirdették ki. A baj az, hogy a szabályok szerint viszont az elfogadottat kéne hitelesnek tekinteni.

Az Igazságügyi Minisztérium szerdán viszont cáfolta, hogy a szabálysértési törvény közjogi érvénytelenségben szenved, írja az MTI. „Magyarország hivatalos lapja a Magyar Közlöny, amely minden esetben az Országgyűlés elnöke és a köztársasági elnök által aláírt törvények szövegét hirdeti ki” – reagált közleményében az IM, amely szerint ezt a pontosságot ok nélkül kérdőjelezte meg a Kúria. Határozottan cáfolják a bíróság vizsgálatának eredményét.

Mint írták, a csoport által említett törvényszöveget a Magyar Közlöny 2015/195. száma abban a formában tartalmazza, ahogy azt az Országgyűlés elfogadta. Szerintük ezt alátámasztják az Országgyűlés honlapján közétett nyilvános irományok is.

Rovatok