Index Vakbarát Hírportál

Egyre durvábbak az általános iskolások

2016. június 17., péntek 07:37

Folyamatosan nő a fegyelmi eljárások száma az általános iskolákban, írja a Magyar Nemzet. A lap pénteki számában az Oktatási Hivatal idei jelentésére hivatkozva azt írja, hogy a 2012/2013-as tanévben 213, a 2014-15-ös tanévben pedig 265 fegyelmit indítottak általános iskolákban. 

Ez azt jelenti, hogy két év alatt  az összes - beleértve a középiskolákat is - eljárás 11,68 százalékáról 23 százalékra nőtt a legfiatalabbak ellen indított ügyek aránya.

A fegyelmi eljárás alá vontak között magas, 70 százalék körüli a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetűen aránya, írja a lap, amely néhány példát is említ a fegyelmi ügyekre. A "szokásos" verekedéseken és iskolai rongáláson túl volt diák, aki Facebookon szidta a tanárát, más igazolást hamisított, ruhát próbált lopni, de előfordult, hogy valaki a tanárát lelökte a lépcsőn, másvalaki beton virágtartót próbált a tanárhoz vágni.

A "tanárokkal szembeni elfogadhatatlan magatartás" miatt indított fegyelmik vége pár éve még csak 17 százalékban volt kirúgás, mostanra ez 30 százalék körül állt be. Kábítószeres ügyek miatt a fegyelmik 6 százaléka indul. Korábban ez 3 százalék körül volt, sorolja az adatokat a Magyar Nemzet.

Rovatok