Index Vakbarát Hírportál

15 év fegyházra ítélték egy prostituáltakat futtató banda vezérét

2016. június 23., csütörtök 15:56

Jogerősen elítélték egy szegedi prostituáltakat futtató csoport tagjait. A banda vezetőjét emberrablás, személyi szabadság megsértése és kitartottság bűntettében, valamint testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla, és halmazati büntetésül visszaesőként tizenöt év fegyházra ítélte, írja az MTI.

Társai négy év hat hónap és tizenhárom év közötti fegyházbüntetést kaptak. Egy korábbi rendőrt, az ügy kilencedrendű vádlottját személyi szabadság megsértésé miatt három év börtönre ítélték.

A vádlottak közül többen egymással rokoni kapcsolatban álltak. 2008-ban közösen vettek rá két nőt arra, hogy Magyarországon és Hollandiában prostituáltként dolgozzanak. A bevételüket pedig a futtatóik begyűjtötték tőlük. 2010 elején a két nőt kiutaztatták Svájcba, hogy ott folytassák a munkát. Mivel ott nem kerestek jól, júniusban hazatértek volna Szegedre, de a futtatóik ezt nem hagyták: azt mondták, hogy még nem térült meg a beléjük fektetett pénzük. A két áldozat ekkor feljelentést a banda egyik tagja elleni a svájci hatóságoknál, amelyek a férfival szemben emberkereskedelem miatt eljárást indítottak, majd letartóztatták.

A két nő június 26-án hazatért Szegedre. Amikor a banda ezt megtudta, az egyik sértettet életveszélyes fenyegetésekkel arra kényszerítették, hogy elmenjen abba a lakásba, ahol a család több tagja is tartózkodott. Itt a nőt felelősségre vonták, szidalmazták, azzal is megfenyegették, hogy ha a testvérüket nem sikerül kihozni a börtönből, akkor megölik. A csoport vezetője egy korábban rendőrként dolgozó társukat elküldte a másik nőért. A férfi ekkor már egy előző ügyben hozott ítélet miatt felfüggesztett büntetésének próbaidejét töltötte. 

A vádlottak addig fenyegeték a sértetteket, míg írásban visszavonták a Svájcban tett terhelő vallomásukat. Azt is megszervezték, hogy az egyik nő kint szóban is megerősítse a hatóságoknál rögzített vallomását. A sértett a kihallgatásakor azonban bevallotta, hogy a fenyegetések hatására tett így. Bosszúból a másik nőt ismét elfogták, de sikerült megszöknie.

Hegedűs István tanácsvezető bíró az ítélet indoklását ismertette, elmondta, mivel a banda legtöbb tagja büntetett előéletű, és rendkívül súlyos, akár életfogytig tartó büntetéssel is sújtható bűncselekményeket követtek el, nincs helye az első fokú ítélet enyhítésének.

Rovatok